Arvsskatten, ett hot mot familjeekonomin
Åsikter | Per Almberger
Foto Colourbox

Arvsskatten, ett hot mot familjeekonomin

Insändaren anser att det är både oklokt och orättfärdigt att återinföra de arvs- och gåvoskatter, som avskaffades för tio år sedan.

Publicerad 2014-05-27

LO-ekonomer kräver en skattereform och tar som exempel upp att arvsskatten, som avskaffades år 2004, nu borde återinföras.

En delfråga som denna måste ju ses i större sammanhang och borde egentligen inte diskuteras separat. Men nu när frågan ändå har väckts, finns skäl att anföra en avvikande åsikt.

I de flesta fall rör det sig om redan beskattade pengar. Pengar som vi äldre människor sparat för att kunna hjälpa våra barn och barnbarn till högre studier eller till etableringar inom arbetsliv eller företagande, utan att de skall behöva dras med alltför höga skulder.

Vårt sparade kapital är ju till stor del placerat i bostäder (egna hem, bostadsrätter och kanske sommarstugor). Många arvtagare kommer inte att ha råd att betala en arvsskatt, utan blir tvungna att sälja, vilket känslomässigt kan bli mycket påfrestande.

”Spara för frihet och trygghet” är ett råd vi ofta fått. Den uppmaningen är klok och förnuftig, men viljan att spara redan beskattade pengar kommer självfallet att minska, om arvs- och gåvoskatterna kommer tillbaka.

Per Almberger

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas