Åsikter

Klyftan mellan löner och pensioner är tusenlappar

Publicerad 2013-09-19

Enligt allianspartierna kommer de totala jobbskatteavdragen per månad att vara 1 671 kronor vid månadslönen 21 900 kronor och 2 184 kronor vid lönen 38 500. Vid löner över 36 160 kronor tillkommer ytterligare cirka 250 kronor genom höjning av brytpunkten för statlig skatt.

För andra pensionärer än en del garantipensionärer är skattesänkningen några hundralappar. För de flesta är den allmänna pensionen inte mer än hälften av slutlönen och under kronofogdens fattigdomsgräns. Pensionärerna får knappast någon del av den ökning av välståndet som de har varit med om att skapa. De som är sjuka, arbetslösa eller för gamla för att kunna jobba, får inga jobbskatteavdrag. De behandlas därför som andra klassens medborgare. En rubrik i SvD 19/9 är ”45 000 mindre om du blir sjuk”.

Det är ”rättvisan” enligt Anders Borg och allianspartierna. Nu är bara att hoppas på att de rödgröna partierna ska komma överens om mera rättvisa regler inför valet nästa år.
Men för att detta ska vara möjligt måste våra organisationer ställa krav. Kraven måste bland annat vara ”lagom” höga pensioner som följer utvecklingen av lönerna.

Partierna måste inför valet 2014 ge besked om vilken äldrepolitik som de avser att föra, underrätta de röstande om dessa besked, och uppmana dem att att inte rösta på de partier som sämst motsvarar kraven. Våra förbund måste dessutom till stöd för kraven gemensamt anordna demonstrationer på så många platser som möjligt. Tusentals pensionärer – och blivande pensionärer – på gator och torg, några i rullstol, skulle ge stora rubriker i tidningar och inslag i andra medier.

Pensionärerna har”makt” endast vid valen, men bara om våra förbund vågar utnyttja den.

Ingvar Fridell. Göte Nilsson.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas