Lev livet, bränn bengaliska eldar och ge fingret!
Åsikter | Reidar Forsblad
Skrutten ger motion

Lev livet, bränn bengaliska eldar och ge fingret!

Publicerad 2011-11-14

Ålderism! Vem har uppfunnit detta löjliga ord?

Definitionen är tydligen: negativa omdömen om äldre personer! Det mest demokratiska man kan hitta på är att bli äldre, alla blir ju det.

Notera att man inte med automation blir ett UFO för att man fyllt 65 år.
Jag har en känsla av att vi själva har en viss skuld till att personer som inte hunnit bli gamla tänker i ”ålderistiska banor.”

Hur låter det här? Jag är med på en bussresa. När det blir dags för lunch på något matställe, så börjar cirkusen. Folk tränger sig före i kön, medan de gapar om a`la carte och mellanöl fast de betalt för dagens. Maten är inte god/ för varm/ för kall. Serveringen tar för lång tid. Personalen är oprofessionell. Välj det som passar. Försynt undrar jag om man inte lärt sej någon hyfs och hut under cirka 70 år.

För att erhålla sociala förmåner, såsom avtalspension, förtidspension med mera, är man beredd att tala om för vem som vill höra på att man aldrig läst någon litteratur. Man har aldrig haft någon utbildning, och var värre är, man är alldeles för gammal att tillägna sej uppgradering av sin utbildning. Detta börjar i 50 årsåldern.

Varför inte vända på ”kuttingen”?
Fysiskt har vi passerat ”bäst före datum”. Jag motionerar och håller mej i form så gott krämporna tillåter. Jag lånar med ”Skrutten” på långa promenader, och får massor av glädje tillbaka. Jag håller mej informerad om dagsaktuella händelser. Umgås med vänner, gärna yngre. Deltar med liv och lust i samhällsdebatten, och framför mina synpunkter om att ett helt livs erfarenheter och kunskaper, inte försvinner på pensionsdagen. Undviker pekpinnar som: du skulle varit med när jag var ung… Då minsann…

Jag tar ”kål på” minst ett korsord eller sudoku per dag. Är jag av det manliga könet, lovar jag att utnyttja salladsbordet mycket mera. Sverige har ett av världens rikaste föreningsliv. Gå inte bara på SPF-möten och boule! Följ med barnbarnet på hockey- match. När gulleklumpen blir ojust tacklad, sparka i bänkarna, busvissla och bränn utav några bengaliska eldar.

När medtrafikanterna signalerar på dej, för att du kör diciplinerat mitt i vägen med hatten neddragen och inte gör en ”burn out” när trafikljuset blir grönt. Ge dom ”fingret” bara!!

Lev livet! När du så småningom går till de sälla jaktmarkerna, gör det nöjd och leende med leriga stövlar.

Reidar Forsblad SPF:are Falköping.
PS Bilden föreställer ”Skrutten”

Förutom sjuttiotreårig erfarenhet, måste jag erkänna att jag sneglat lite på Hasse och Tage, Pensionärs- j-vlar.  med flera pricksäkra författare om livets små förtretligheter.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas