Reportage

SPF Dalarna på vift i Frankrike

Publicerad 2010-05-31

alt
Färgprakt i Monets trädgård.

Den 30 april flög man till Paris. Tidigt nästa morgon var det dags för första höjdpunkten, ett besök hemma hos Falubördige konstnärinnan Lou Laurin Lam. Under en timme berättade hon medryckande om sitt liv som konstnär, om sin fascination för grodor, om sin numera avlidne make, den berömde konstnären kubanen Vifredo Lam och om sina föräldrar. Alla resenärerna fick också en bok om Lou Laurin Lams konst.
Efter besöket hos Lou var det dags för rundtur i Paris där alla ”måsten” besågs. Fria eftermiddagen ägnade många åt att ströva i Montmartre. Kvällen bjöd på båttur på Seine.
Så var det dags att packa väskorna för flytt till Tours i Loiredalen. På vägen dit gjordes ett besök i Monets trädgård, där tulpaner i regnbågens alla färger utgjorde en fröjd för ögat och där lugnet och atmosfären var en lisa för själen.
De följande dagarna ägnades åt utflykter till slott, slottsträdgårdar och små mysiga platser.
Slottet Villandry med sin enorma trädgård besöktes. Här planterar åtta heltidsanställda trädgårdsmästare varje år ut ca 60.000 grönsaker och ca 45.000 blomplantor för att skapa den konstfulla trädgårdsanläggningen.
Det välbevarade slottet Chenonceau fick sin historia belyst vid en rundvandring. Det var här som Katarina av Medici kastade ut Henrik II:s mätress Diana av Poitiers.
I Amboise besöktes Leonardo da Vincis sista bostad och museum i källaren där många modeller av hans uppfinningar finns.
Visiten i Chinon, staden där Jeanne d’Arc för första gången mötte Karl VII bjöd på vinprovning av de röda viner som staden är så känd för. Likören Cointreau provsmakades i Angers.
Franska tvårätters luncher och trerätters middagar bjöd även de på ”vinprovning” då det alltid serverades husets viner. Det var nog många som fick göra ett extra hål i livremmen efter denna resa. Nöjda och glada resenärer pratade redan i bussen hem till Dalarna ombvnästa års resa till Venedig, Verona och Gardasjön. Information om den resan kan fås av Ove Strid, SPF Leksands Veteranklubb, e-post lastabocker@telia.com, telefon 0248-12635, 076-815 76 93.
Inskickat av Ove Strid

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas