Åsikter

”Skillnaden mellan lön och pension pinsam för samhället”

Riksdagsmännen är väl medvetna om vårt orättfärdiga pensionssystem, annars hade de inte röstat igenom ett alldeles eget system för sina ledamöter, skriver Insändaren.

Publicerad 2014-03-20

Jobbskatteavdraget har nu blivit historiens största kapitalförflyttning och stöld. Skillnaden mellan arbetslön och uppskjuten lön, det vill säga pension, har ökat så mycket att det börjar bli pinsamt för samhället. Svenska pensioner är snart också lägst i Europa. Av snart 2 miljoner pensionärer har mer än en tredjedel under 10 800kr i månaden inklusive eventuellt bostadsbidrag. Detta är under EU:s fattigdomsgräns för Sverige. Därför borde regeringen, ja, hela riksdagen skämmas.

Under mina år som pensionär har jag betalt över 100. 000 kr mer i skatt, än om jag hade arbetat. Detta enligt gällande skattetabell. Denna extra pålaga för pensionärer är en ren stöld och diskriminering av en folkgrupp. Eftersom det också finns en maxgräns för hur mycket som räknas som pensionsrätt under mina intjänade år har jag också betalat in mycket mer i pensionsavgift än de summor jag någonsin kan få ut i pension. Hade den summan satts in på ett bankkonto, skulle jag i dag varit mycket rik.

I Dantes Helvete befinner sig förnekarna, (de som vet och förstår men inte gör något) på den absoluta lägsta nivån.  I Sverige är förnekarna våra riksdagsmän, oavsett partitillhörighet, eftersom de är väl medvetna om vårt orättfärdiga pensionssystem. Annars hade de inte röstat igenom ett alldeles eget pensionssystem för sina ledamöter. Orsaken till att samtliga politiker ingenting säger beror alltså på att ett medgivande av hur dåligt vårt pensionssystem verkligen har blivit skulle vara att såga av den gren de sitter på. Därför krävs en bred samling kring frågan, oavsett partitillhörighet. De nu arbetande generationerna borde inse att frågan faktiskt också handlar om dem. Kulturarbetare och media som annars beskriver oförrätter, borde engagera sig. Eller är den märkliga tystnaden beroende av att allmänheten ännu inte har förstått?

Uddevalla 19 mars 2014-03-19

Jerry Jönsson
Pensionär  sedan 2007

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas