Stå eller sitta, det är frågan?
Foto Colourbox
Personligt | Bengt Ridderstråle

Stå eller sitta, det är frågan?

Då och då dyker frågan upp huruvida män ska stå eller sitta vid sina toalettbesök. Kissandet blir ofta ett allvarligt problem för oss män när vi börjar bli gamla och det borde därför tas upp till diskussion skriver insändaren. Stå eller sitta är frågan. Vad tycker du?

Publicerad 2012-10-02

En väsentlig del av jämlikhetsdebatten tycks vara huruvida herrarna ska stå eller sitta på toaletten. Damerna vill naturligtvis det senare, eftersom de då slipper urinkladd på sittringen och på golvet framför tronen.  Problemet tycks bli alltmera aktuellt eftersom man i offentliga byggnader alltmer går över till unisexanläggningar.

Studier påstås visa, att män tömmer sina blåsor effektivare om de sitter och att detta borde vara ett starkt argument för sittandet. Men det där stämmer inte! När man blir äldre och kanske får prostataproblem minskar ”kisskraften” och då blir sittandet ineffektivt. Det blir i regel kvar en efterskvätt, som hamnar i kalsongerna om man inte krystar ut den i stående ställning. Det här medför, att  försöken att få männen att sitta är dömda att misslyckas.

Varför då envisas? Varför inte anpassa den offentliga  toaletten till verkligheten? Lös problemet på ett rationellt sätt i stället.
Komplettera stolen med en liten nätt urinoar-tratt på lagom höjd över golvet. Gärna med en svart fluga inlagd i glasyren som ”riktmärke”.
Garanterat kommer det då att siktas rätt!
Eller bygg om till en ”stå-toa”, som är så vanlig i många, sydliga länder. Då först kan  man tala om den verkliga jämlikheten! 

PS: Förr i tiden fanns det urinoarliknande spytrattar i såväl herr- som damtoaletterna på finlandsfärjorna. Då var det jämlikt!

Bengt Ridderstråle
SPF Tunasol

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas