Åsikter | Bernt Wadman, fd divisionschef

Sverige bestkattar landets pensionärer högre än övriga medborgare

Publicerad 2013-01-28

Sverige – ett av världens mest exportberoende länder, beskattar landets pensionärer högre än övriga medborgare. Staten drar därmed in de pengar som pensionärerna kunde använda för konsumtion och därmed bidragit till att hålla svensk industri igång och människor i arbete när exporten viker.

Skattediskriminering och huvudet under armen-politik av moderatregeringen.

Pensionerna har dessutom sänkts 2010-2011-2012 och följs nu visserligen av en ökning 2013 men prognosen för 2014 och 2015 är nya minskningar. Trots reduceringen av skatten under denna period blir slutresultatet negativt för genomsnittspensionären. Försäkringskassans tidigare chef KG Schermans prognos om att ”medelpensionären kommer att förlora 10-20.000 per år när den så kallade bromsen slår till” visar sig alltså vara helt korrekt.

Jämför gärna med utvecklingen för de som har lyckan att ännu ha ett arbete, eller t.ex. politikers löner och förmåner.

Den årliga nedräkningen med 1,6 % av ingångspensionen är en orättvisa i pensionssystemet där ingen varken vet varför eller bryr sig. Denna avräkning  ger en reducering av pensionen med 14 % på en 10-årsperiod.

Klyftorna i samhället mellan rika och fattiga har ökat markant under många år och jakten på sjuka – arbetslösa och pensionärer intensifieras.  Är Ni stolta och glada nu Nya Moderater?

Pengarna till skola – sjukvård – åldringsvård räcker inte, men 5 miljarder till sänkt restaurangmoms fixades snabbt fram av regeringen. Nu är avdrag för läxhjälp ett nytt område för avdrag  – för dom som har råd !

Från årsskiftet ändras brytpunkten i skatteskalan, så de med högsta inkomsterna får därmed lägre skatt. . Grattis till dom.

Men Sveriges pensionärer får tydligen hoppas på att EU tar över den ekonomiska politiken, då inget annat land i EU har motsvarande pensionärsfientliga skattepolitik som Sverige.

Konungariket Sveriges ekonomi är god i jämförelse med de flesta andra länder, vilka ändå inte skattediskriminerar sina pensionärer. Det som skiljer är de svenska Moderaternas negativa inställning till äldre generationer.

Lika skattesatser för alla Sveriges medborgare  –  oavsett ålder ! !

Bernt Wadman,  fd divisionschef

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas