(M) ”S ljög om äldreomsorgen i valrörelsen”
Tyck! | Dennis Wedin (M)
Seniorer i Stockholm. Foto: Colourbox

(M) ”S ljög om äldreomsorgen i valrörelsen”

Satsningen Socialdemokraterna påstår sig göra tas från nedskärningar på andra håll inom just äldreomsorgen, skriver en moderat i Stockholms äldrenämnd.

Publicerad 2015-05-18

En bekymrad anhörig som går runt på ett boende och frågar sig ”Vart har de placerat henne nu, min mamma?” Så var Socialdemokraternas första valfilm inför valet 2014. Men deras svartmålande retorik om äldreomsorgen i valrörelse, har blixtsnabbt bytts ut till brutna löften och sänkta ambitioner. Den som i september gick till valurnan och röstade på S för ökad kvalitet i hemtjänst och omsorg har idag all anledning att känna sig lurad.

Magdalena Andersson (S) har falskt pratat om en miljardsatsning på äldreomsorgen. Men den satsning Socialdemokraterna nu påstår sig göra, tas från nedskärningar på andra håll inom just äldreomsorgen. Inget måltidslyft för bättre mat, ingen nationell demensplan, och ingen kompetenssatsning som skulle gått till utbildning av äldreomsorgens personal.

I Stockholm, det som ska vara Socialdemokraternas skyltfönster, låter Karin Wanngård Vänsterpartiet driva igenom återkommunaliseringar av fullt fungerande äldreboenden runt om staden. Dyra ideologiska processer för skattebetalarna istället för att ta ansvar för bästa möjliga kvalitet. I Enskede-Årsta-Vantör hanterar man till och med sina ekonomiska underskott med den tydliga ambitionen att det ska beviljas färre hemtjänst-timmar i stadsdelen.

Det blir särskilt magstarkt när den rödgröna regeringen nu går ännu längre och föreslår en dyrare hemtjänst. Regeringen vill ge kommunerna rätt att kräva högre avgifter för hemtjänst, vilket enligt socialdepartementet kommer drabba fler än var fjärde pensionär. En promemoria öppnar för att höja avgiftstaket med 220 per månad. Var det någon som läste det på ett flygblad i valrörelsen?

”Vi vill lyfta kvaliteten i äldreomsorgen” säger Stefan Löfven till SVT den 4 augusti 2014. Idag vet vi att resultatet är färre valmöjligheter på kommunal nivå och falska satsningar på nationell nivå. Kontrasterna kunde inte vara tydligare. Och det är landets äldre som kommer få betala för Socialdemokraternas svekpolitik.

Dennis Wedin

Gruppledare (M) Äldrenämnden i Stockholm

Ledamot (M) kommunfullmäktige i Stockholm

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas