Ekonomi & juridik

Elpris och inflation drabbar äldre

Publicerad 2011-02-18

Det är färska siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) som visar att inflationstakten nu  är uppe i 2,5 procent. Samtidigt kommer en rapport från Villaägarna som säger att de som drabbas hårdast av vinterns höga elpriser troligen är äldre kvinnor i småhus.

Inkomst- och tilläggspensionerna sänks som bekant för andra året i rad. Men elpriserna går upp kraftigt, och nu stiger också inflationen.

Till inflationstakten på 2,5 procent i januari bidrog högre boendekostnader med 1,9 procentenheter. Därav bidrog högre räntekostnader med 1,3 procentenheter, höjda priser på el med 0,3 procentenheter och höjda hyror med 0,2 procentenheter. Inom transportområdet bidrog högre priser på drivmedel med 0,3 procentenheter uppåt, enligt SCB.

Det kraftigt stigande elpriserna slår dessutom särskilt hårt mot ensamboende kvinnor i småhus. Under 2010 fick de använda över 17 procent av den disponibla inkomsten i elräkningar, enligt en rapport från Villaägarnas Riksförbund.

Dyrt bo kvar
För en genomsnittlig villaägare var motsvarande siffra 8,3 procent. 2010 betalade en genomsnittlig småhusägare med en elanvändning på 20 000 kWh per år över 30 000 kronor i el- och elnätsräkningar.

– Hårdast drabbades ensamboende kvinnor i småhus – sannolikt pensionärer. När så stor del av inkomsten går till elräkningar är frågan om de kan bo kvar i längden, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund.

Jan Arleij
Jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas