Den allmänna pensionen fortsätter att sjunka och är nu i genomsnitt nere på 43 procent av slutlönen. Det konstaterar Folksam i en ny rapport.
Folksams nya rapport ”Pensionsraset fortsätter – en rapport om pensionsnivåerna 2025” är en uppföljning av tidigare granskningar av hur det allmänna pensionssystemet levererar allt sämre pensioner jämfört med vad som utlovades när systemet sjösattes.
Den totala pensionen (allmän pension, tjänstepension och privat pension) som andel av slutlönen har sedan 2003 och fram till 2023 sjunkit från 86 procent till 67 procent, skriver Folksam i rapporten.
Detta är i nivå med vad det tidigare pensionssystemet med folkpension och ATP gav vanliga löntagare – utan tillskott från tjänstepension eller privat pensionsförsäkring.
Alarmerande
– Att såväl den allmänna pensionen som tjänstepensionen fortsätter sjunka som andel av slutlön är alarmerande och riskerar att få stora negativa ekonomiska konsekvenser dagens och morgondagens pensionärer, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert Folksam i en presskommentar.
– Särskilt när matpriser och bostadskostnaderna fortsätter att stiga. Det är dags för våra politiker att agera. Att säga att vi måste jobba längre upp i åldrarna räcker inte.

Nyligen bekräftade Pensionsavgiftsutredningen att dagens pensionsavgift inte är tillräcklig för att infria löftet om en allmän pension på minst 60 procent av slutlönen.
– Jag hoppas nu verkligen att ledamöterna i Pensionsgruppen inser allvaret och snabbt lägger fram konkreta förslag för att göra pensionssystemet rättvist och robust igen. Det skulle stärka många enskilda individers ekonomi och ha en positiv effekt på samhället i stort, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert Folksam.
Inte förvånad
SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson är inte förvånad över Folksams slutsats att pensionen aldrig har varit lägre än nu, räknat som andel av slutlönen.
– Det är dystra siffror som framkommer, en tredjedel av kompensationsgraden från mätperiodens början är borta. Det är uppenbart att det är den allmänna pensionen som försvagats.

Anna Eriksson poängterar att det är dagens pensionärer som är de stora förlorarna på politikernas passivitet.
– Vi ser följderna av att det tagit 20 år att höja pensionsåldrarna, att sjukförsäkringarna inte har hängt med och att arbetsmiljön inte har anpassats så att fler kan arbeta längre.
Höja avgiften
Nu har vi en situation där det inte kommer att räcka att arbeta längre för att få upp sin allmänna pension, konstaterar Anna Eriksson.
– Att också höja pensionsavgiften blir helt nödvändigt, och att detta kommer dagens och framtidens pensionärer till del.
Folksams förslag
Så kan pensionen höjas med 40 000 kronor om året, enligt Håkan Svärdman:
- En höjning av både intjänade och framtida pensionsrätter
- En gas som fördelar överskottet i inkomstpensionssystemet
- En moderniserad garantipension
- Slopa eller begränsa avkastningsskatten på tjänstepensionskapital
Rapporten bygger på statistik från Statistiska Centralbyrån och Folksams egna beräkningar och utgår från personer födda 1957 och deras genomsnittliga pension.