Är jag medberoende?
Relationer | Sex och samlevnad
Foto: Colourbox

Är jag medberoende?

Malena Ivarsson
Publicerad 2017-05-22

Jag vill höra din åsikt om medberoende. Jag är särbo med en man jag känt sedan ungdomstiden. Vi har träffats först på gamla dar via Facebook, och vi lever båda ensamma. Han på grund av en skilsmässa och jag på grund av att min make dog.
Min vän är attraktiv och har lätt att få kvinnor, han har berättat att han ofta var otrogen mot sin fru och att han är sexberoende. Jag har fått höra av en psykolog att jag är medberoende.

Det stämmer att jag lätt tar på mig andras problem och nu menar den här psykologen att jag anpassar mig helt efter min särbo. Så fort han vill träffa mig ställer jag upp. Jag misstänker att han har andra kvinnor vid sidan av mig, och det är sårande. Men han är så charmig att jag inte vill bryta med honom. Jag vill gärna höra hur du definierar medberoende? Jag tycker inte om att bli definierad så.

Liliane

Svar: Det är sunt att göra motstånd mot negativa etiketter. Det är så lätt att börja identifiera sig själv eller andra med någon av alla de diagnoser som florerar just nu. Men vare sig du eller någon annan ryms i ett enda begrepp. Kanske har du en tendens att sätta andra i första rummet och inte ta hand om dina egna behov, men det betyder ju inte att hela du är medberoende. När man är kär vill man ge både omsorg och omtanke, det är helt naturligt, men det är klart att man ibland också kan gå över sina egna gränser.

Om man studerar litteraturen så definieras medberoende som allt som hindrar oss från att utveckla vår förmåga till självständighet, alla slags handlingar som innebär att vi försummar våra egna behov och är överdrivet inriktade på andra.
Kanske ville din psykolog uppmuntra dig till att sätta gränser och varna dig för att stanna i ett förhållande där du riskerar att bli utnyttjad.

Mitt råd är att du också vänder dig till någon som är expert på sexberoende för att få mer råd och stöd. Du kan till exempel ringa PrevenTell 020-66 77 88. Det är en nationell hjälplinje som drivs av Karolinska Universitetssjukhuset och riktar sig till dem som upplever sig ha tappat kontrollen över sin sexualitet, och anhöriga som är oroliga. Du kan prata anonymt med någon som har stor erfarenhet av sexberoende och hur det påverkar närstående.

Malena Ivarsson

Malena Ivarsson
Publicerad 2017-05-22
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas