Relationer

Ska jag ge upp mitt jobb för min partner?

Publicerad 2014-10-09

Fråga: Efter några småtråkiga år som frånskild avtalspensionär har livet fått färg igen! Jag blev erbjuden en deltidstjänst inom mitt yrkesområde och stortrivs. Det känns som att jag har fått en andra chans! Dessutom träffade jag en ny man på en resa. Nu har vi umgåtts en längre tid mest under helgerna, han bor på annan ort, vi har gjort några resor. Vi har det mycket bra tillsammans.
Nu har min partner föreslagit att jag ska flytta till honom. Jag tycker att vi kan fortsätta som nu och jag vill så väldigt gärna arbeta några år, men samtidigt vill jag ju inte förlora honom. Han inser inte hur mycket arbetet betyder för mig. Det är  ett olösligt dilemma. Jag kan inte välja, måste jag välja?
B.S, 63

Svar: Hej! Tack för ditt brev. Ja, det är verkligen en knepig situation och ett svårt beslut. Din fråga »måste jag välja« tycks mig innehålla lösningen på problemet: Du måste inte välja! Låt oss se om ni inte kunde komma fram till en kompromiss. Har du förklarat för din partner hur viktigt ditt arbete är för dig eller är du rädd att förlora honom då?

Jag vet ju ingenting om era livssituationer, familj, boende, etc så jag undrar: skulle han kunna tänka sig att flytta till dig istället? Har ni talat om för- och nackdelar med att vara särbo eller sambo eller iblandbo? Kan hans önskan utöver glädjen att vara tillsammans också vara ett uttryck för (mäns) behov av bekvämlighet eller trygghet?

Jag är medveten om att jag nu utmanar era tankar och kanske är jag på hal is men är det inte så att vi alla »gör oss bäst« på håll istället för i den gråa vardagen, vid tvättmaskinen och dammsugaren. Vi mogna människor har ju en hel del erfarenhet av den romantiska föreställningen om »att dela allt«. Vi vet också att det sällan är bra att vika ned sig så att livet levs utifrån den enas behov och villkor.

Självklart är det härligt att dela upplevelser, tankar och erfarenheter med en annan människa men med hjälp av de nya medierna, jag tänker på Skype, så kan man ju ha daglig kontakt och ses även om man bor på skilda håll. Ta kontakt med SeniorNet eller SPFs lokalavdelning om ni behöver hjälp med tekniken, då får ni samtidigt ett nytt gemensamt projekt.

Gör så här och förbered dig noga:
Lägg upp en struktur för ett öppet samtal med din partner:
– Prata om nuläget. Hur ser ni på situationen/problemet?
– Samtala om hur vill ni ha det (både han och du). Här kan ni ta upp både fördelar och nackdelar med att vara särbo eller sambo. Berätta hur mycket ditt arbete betyder för dig, det finns ju också ekonomiska argument för det. Försäkra honom att du verkligen är mån om er relation och att du inte vill förlora honom. Be honom redogöra för hans tankar och behov. Lyssna noga!
– Hur ska ni få det så att ni båda blir nöjda. Resonera kring tänkbara alternativ utan att ta ställning i förväg. I en öppen dialog kan båda parter påverka lösningen

Hör gärna av dig igen och berätta hur det har gått. Du som läser detta och själv har erfarenheter av liknande situationer eller goda förslag, berätta för oss.

Tänk på
– Ni har olika erfarenhet, önskemål och behov.
– Ni är olika och tänker olika. Ingen har rätt, ingen har fel.
– Fokusera på det gemensamma målet: att ha det bra tillsammans. Nu är det er gemensamma stund på jorden. Ta väl vara på den!

Lycka till, önskar
Helga Messel, Veteranens livscoach

 

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas