Energikick – men sen då?
Foto: Colourbox
Hälsa

Energikick – men sen då?

Publicerad 2014-03-25

Fråga: Jag var på vippen att gå i pension när jag råkade lyssna på P1:s vinterpratare Bodil Jönsson. Det blev en riktig energikick för mig och bekräftade min känsla att jag är färdig med mitt nuvarande jobb men absolut inte redo att bli pensionär. Bodil talade om att vi mogna människor borde »ge bort vår förädlade kunskap«. Det vill jag gärna göra, kunna använda mina kunskaper och erfarenheter. Men hur?  Jag har funderat hit och dit och nästan gått vilse i alla tankar och idéer. Kan du hjälpa mig vidare?

MI

Svar: Tack för ditt brev! Ja, det är alltid inspirerande att lyssna på Bodil. Hon sätter fart på vår tankeverksamhet med sin klokskap, ifrågasätter vedertagna sanningar med sin formuleringskonst och gör rent hus med fördomar om åldrandet. Du anser dig vara »färdig« med ditt nuvarande jobb men vill vara verksam ändå. Det förefaller väldigt klokt. Varför fortsätta med samma saker när det finns annat som lockar? Färdigheter och erfarenheter som vi skaffat oss i olika verksamheter kan mycket väl överföras till andra områden, men då får vi inte tänka snävt i termer som yrke utan just kunskaper och färdigheter.
Jag förstår mycket väl att du behöver litet vägledning för att få ordning på dina tankar och idéer. Jag skulle behöva några ledtrådar till, och ber dig därför berätta lite mer om dig själv och din livssituation.

Fundera på och skriv ned:
– Vad är du för slags person? Hur skulle andra beskriva dig? Hur beskriver du dig själv?
– Vad tycker du om att göra? Vad ger dig energi?
– Vad har du lärt dig under årens gång i livet, både i jobbet och privat? Vad kan du? Skriv ned »jag är bra på att …«
– I vilka sammanhang skulle du kunna använda och utveckla detta?
– Finns det något som du alltid har drömt om att göra eller lära dig när du skulle få tid?

När vi ger oss tid att betänka våra liv, eller för att använda Bodils begrepp, botaniserar i våra årsringar av erfarenheter, så växer det fram mängder av händelser och situationer som vi kan se på med nya ögon och upptäcka möjligheter.

Helga Messel, Veteranens livscoach

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas