Hälsa | Relationer | Malena svarar

Kan man vara allergisk mot sin partner?

Malena Ivarsson
Publicerad 2016-04-25

Hej! Jag är en snart 70-årig kvinna som efter många år av ensamhet träffat en jämngammal man. Vi trivs bra tillsammans och har flera intressen gemensamt. Vi har också börjat röra vid varandra och kela lite. När min partner blir upphetsad och vi börjar tänka på sex, börjar jag hosta våldsamt och får svårt att andas. Jag har astma och använder sprayer. Kan man bli allergisk mot sin partner? Jag vågar inte prata med min doktor, tycker att det är för pinsamt. Tror du att fler har samma problem och lider i det tysta?
”Nykär”

Malena svarar: Ja, jag vet att fler har liknande problem. I en studie uppgav nästan 60 procent att deras sexliv begränsades av att de hade astma. Och de flesta hade inte pratat med sin läkare eller astmasköterska om de besvär som uppstår i samband med sex. Det är väldigt synd eftersom det ibland kan vara så att allt som behövs är att du använder den kortverkande luftrörsvidgaren, vanligen en blå inhalator, strax innan du har sex. Ibland kan även den regelbundna medicineringen behöva ändras.
Det är förstås också viktigt att du berättar det för din vän, så att han inte känner att du undviker honom eller att du måste smyga med medicinerna.

Malena Ivarsson
Publicerad 2016-04-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas