Konsten att leva sitt eget liv
Foto Colourbox
Hälsa | Må bra

Konsten att leva sitt eget liv

Publicerad 2015-11-17

Fråga: Hej ! Tack för artikeln i Veteranen nr 5, om att känna sig utanför gemenskapen även bland sina egna barn. Jag tror att många känner igen sig i det. Jag visade den för en väninna, som ibland undrar vad hon gör hemma hos barn och barnbarn. Hon tog en kopia av sidan. Behöver läsa den då och då, sa hon, annars är det lätt att glömma varför det är som det är.
Jag tycker också att den var väldigt bra. Vi äldre måste inse att vi ska leva våra egna liv, och inte hänga upp det på barn och barnbarn. Jag undrar ändå varför det är så svårt för många av oss att inse det, är det enbart personlighetsrelaterat? Jag vill ogärna skylla på samhällsattityder men undrar ändå…
Ulla,inger, med flera.

Svar: Tack Ulla, Inger och många andra för era brev och mail. Jag blev glad för all positiv respons. Där träffades tydligen många ömmande tår. Jag har också undrat precis som ni varför det kan vara så svårt att »leva sitt eget liv« och kommit fram till att det nog finns många skäl till det. Den svåraste och sorgligaste orsaken är kanske den att man aldrig tidigare »levt det egna livet« eller gjort egna val. Det är föräldrarna under uppväxten, konventioner, traditioner och slumpen som avgjort vilka som blev våra vänner, partner eller yrken och sedan har det rullat på i ett liv fyllt av plikter. Då kan det kännas inte bara ovant, utan också ångestfyllt att plötsligt i en ny livssituation stå inför frågan »hur vill jag ha det i livet nu?« och »vem är jag egentligen?«.

Jag lyssnade under sommaren på Vetandets värld i P1, där professorn i psykologi och socialmedicin Ursula Staudinger berättade om sin forskning kring »vishet« som tyvärr inte självklart kommer med åldern. Det handlar om att en person kan se både till den enskildes bästa och samhället utanför, samt klara att hantera osäkerhet och förändringar i livet. Ofta måste man ta ställning till saker som inte blir som man trott. Man kan vara klok mot andra men inte mot sig själv, för att psyket fungerar skyddande. Vi undviker svåra känslor och misslyckanden vilket hindrar oss från att få djupare insikt om oss själva.

Det gäller att lyssna och ställa kloka frågor om livet till sig själv, vara öppen för nya saker, våga riskera ibland, och kunna ändra sig om tidigare insikter inte stämmer längre.
Tyvärr tappar många den förmågan i medelåldern.
Så vi får helt enkelt hjälpas åt att ställa viktiga frågor till oss själva.

  • Vad har styrt viktiga beslut, som yrke, byte av jobb, val av vänner, partner, intressen?
  • Vad var slump, vad var medvetna val?
  • Kan du se ett mönster? Finns det något du vill ompröva eller idéer som väntar på att förverkligas?  Vägen skapas när man går den!

Hälsningar Helga

Har du en fråga du vill diskutera med Veteranens livscoach? Skriv till Fråga experten, Veteranen, Box 22574, 104 22 Stockholm eller e-posta till fragaexperten@veteranen.se.

 

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas