Måste man ha sex?
Foto Colourbox
Relationer | Malena Ivarsson svarar

Måste man ha sex?

Malena Ivarsson
Publicerad 2016-10-24

Varje gång man läser en veckotidning, eller till och med Senioren, får man veta att äldre ska ha sex, mycket och ofta. Ett liv utan sex är värdelöst även då man är 60+. Men vi är många som lever i vita förhållanden och mår bra. Jag har två långa äktenskap bakom mig med helt vanligt, normalt sexliv utan problem. Men nu har jag tappat sexlusten helt sedan några år. Jag hade lyckan att träffa en man som aldrig har kunnat ha ett sexliv med kvinnor av medicinska skäl. Vi har ett kärleksfullt, varmt förhållande, och allt har bara blivit bättre under de sju år vi varit tillsammans. Men den sortens liv vi har tigs ihjäl och förlöjligas. Vi finns, och många av oss mår bra och älskar varandra. Jag vill bara tala om att även vi äldre har rätt att leva som det passar oss bäst. Så rappa inte så hårt med pekpinnen, tack! Tala om att vi finns och att vi inte är konstiga.

”Lycklig med kärlek utan sex”

Malena svarar: Tack för att du vill ta upp den här viktiga frågan. Jag vet att många känner sig stressade av att det skrivs om sex. Väldigt många, särskilt äldre kvinnor, vill som du få belyst att det kan vara mycket tillfredställande att leva ett liv där man säger adjö till sex. De säger, precis som du, att de mår bra och njuter av livet trots att sex är ett avslutat kapitel. Och det är ju självklart något som alla ska respektera. Du talar om pekpinnar, men jag hoppas att du inte uppfattat min spalt som en pekpinne.
För ingen sexolog säger att man måste ha sex. Däremot tycker vi att det är viktigt att sprida information och ge bra råd om vilka hjälpmedel som finns om man har sexuella problem. Vår kultur har också en tendens att förstärka tanken på att sex är något som bara är för yngre. Ibland kanske äldre avstår från sex bara för att de är rädda för fördömanden.
Därför behövs en viss uppmuntran och insikt i åldrandets förändringar för att de som vill hålla sig sexuellt aktiva kan handskas på bästa sätt med både de kroppsliga och psykologiska förändringar som sker.

Malena

Malena Ivarsson
Publicerad 2016-10-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas