Så hanterar du börsras
Bild: Getty Images
Ekonomi | Annika om pengar

Så hanterar du börsras

Det är inte lätt att vara småsparare i dessa turbulenta tider. Annika Creutzer ger sina bästa råd.

Annika Creutzer
Publicerad 2025-05-20

Det är skakigt i världsekonomin denna vår. Och det påverkar direkt både pensioner och annat sparande. Det är inte lätt i dag, varken för pensionsförvaltare eller vanliga småsparare.

Det svåraste är att tajma marknaden, vare sig man är proffs eller amatör. När det sker en kraftig börsnedgång står vi där och ångrar att vi inte såg vad som var på väg.

Risken är stor att vi säljer när nedgången är ett faktum. Därmed riskerar vi att missa den uppgång som förr eller senare kommer.
Därför är det bra att hålla sig till en av de gamla beprövade reglerna – placera inte pengar som du behöver under de närmaste åren på börsen. Då är sparkontot säkrare.

En annan regel är att det är smart att månadsspara. Går du stegvis in i aktier och stegvis ut minskar risken för att handla på topp och sälja i botten. En instinkt när kurserna faller är att sluta spara. Men tänk tvärtom – för samma månadspeng som tidigare blir det fler fondandelar efter kursfallet. I ett långsiktigt sparande ger det en extra skjuts åt sparandet.

Så påverkas pensionerna

  • Garantipension. Ingen påverkan. Styrs av prisutvecklingen.
  • Inkomstpensionen. Ingen påverkan. Styrs av löneutvecklingen. Men på längre sikt, och om buffertfonderna (AP-fonderna) faller kraftigt, finns risk för att ”bromsen” slår till med visst återtag.
  • Förmånsbestämd tjänstepension. Ingen påverkan. Styrs av tidigare lön. Vid längre och djupare fall finns risk för att pensionen inte skrivs upp och även här kan i värsta fall återtag ske.
  • Premiebestämd tjänstepension. Placerad i fondförsäkring eller traditionell försäkring. Fondförsäkringen påverkas direkt, mer eller mindre beroende på fondval. Traditionell försäkring har bredare placeringar och fördröjning men kan också påverkas negativt på sikt.
  • Övriga fondförsäkringar. Påverkas direkt.

Dölj faktaruta

En tredje regel är att sprida riskerna. Allt rasar inte lika mycket vid samma tillfälle. Därför är det alltid bra att ha fonder med placeringar i olika regioner och regioner utifrån den risk man som sparare är beredd att ta.

De professionella pensionsförvaltarna sprider också riskerna på obligationer, fastigheter, onoterade bolag och mycket annat. Det minskar svängningarna i den portföljen och ger därmed en jämnare avkastning.

Vi såg redan för ett halvår sedan hur både småsparare och proffs började flytta fonder och aktier på den amerikanska marknaden till den europeiska. Det har visat sig vara klokt av flera skäl. De stora amerikanska teknikföretagen har fallit rejält och dessutom faller den amerikanska dollarn i värde. Att ta rygg på proffsen är en klassisk och klok småspararstrategi.

Den stora frågan är hur framtiden kommer att se ut. Ingen kan svara på om nedgången fortsätter eller om det kan bli en lika snabb återgång som efter raset våren 2022. Många av Seniorens läsare har lång erfarenhet av placeringar. Ni får gärna mejla mig era tankar och råd inför framtiden.

Själv tror jag att vi kommer att ha några mycket turbulenta år framför oss med kraftiga svängningar som är svåra att parera.
Pengar som jag kan behöva under de närmaste åren har jag på fasträntekonto och annat bra sparkonto. Jag tror att de nordiska länderna kommer att klara sig förhållandevis bra och Europa lyfter troligen på samma sätt som under den amerikanske presidentens förra mandatperiod.

Globala indexfonder, som länge ansågs som kloka placeringar, har med åren blivit alltför tunga i USA, särskilt i de stora amerikanska teknikföretagen. Att dessa skulle återhämta sig och blir framgångsrika även i nästa tekniksprång har jag svårt att tro. Men vem vet?

I det stora perspektivet finns det mer att hoppas på. Svensk ekonomi är stark. Har vi råd kanske vi inte ska hålla så hårt i alla våra pengar utan spendera lite mer. Konsumtion driver tillväxt och det ger mer att fördela, framför allt till alla som har det knapert.

Annika Creutzer är Seniorens ekonomiexpert och privatekonomisk journalist.
experten@senioren.se

Annika Creutzer
Publicerad 2025-05-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas