Så sparar du bäst till barnbarnen
Ekonomi & juridik | Ekonomi
Foto Colourbox

Så sparar du bäst till barnbarnen

Ylva Yngveson
Publicerad 2016-09-13

En liten hand söker sig in i din näve. Ett par förväntansfulla ögon blickar upp i dina. Ni ler mot varandra och myset växer inom dig. En stund för lek väntar. Vilken glädje att få närma sig barn i en ny generation! Om det så är egna barnbarn eller en släktings eller väns, är det ett privilegium att få följa uppväxten nära, men ändå utan det dagliga ansvaret. En uppväxt full med förhoppningar om att de ska få det bra och må bra. Man vill dem så väl!

Ett konkret sätt att vilja väl är att bidra med en ekonomisk grundplåt.

Är det inte mer klokt att du som mor- och farförälder eller mormoster-farfarbror tar det lite lugnt med dyra, materiella presenter och i stället bygger upp en slant som kan komma till bättre nytta senare, i en vuxenstart? Om nu ekonomin tillåter. Jag tror det. Men tänk på att hur du väljer att spara spelar roll.

Ett syfte kan vara att visa på vikten av sparande, att se pengar växa. Det kan ske i barnets namn och vara ett regelbundet, mindre, månadssparande. Dessa pengar får barnet själv disponera från myndighetsdagen.

Ett annat syfte kan vara att barnet ska ha en slant till studietiden eller ett första bostadsköp. Då kan det vara bättre att spara i eget namn för att kunna lämna över en pengagåva vid lämpligt tillfälle.

Att fördela sparandet så har flera fördelar:
1. Blir det många barn med åren har du inte bundit upp dig för mycket.
2. Barnen kan ändå få lära sig värdet av ett regelbundet sparande.
3. Med barn i olika åldrar kan sparperioderna ge väldigt olika avkastning. Nu kan rättvisan mellan barnen bli större.
4. En 18-åring är visserligen myndig, men har kanske inte förstått framtida behov. Det är lätt hänt att pengarna går till något annat än du tänkt dig, något mer lockande för stunden. Nu kan du styra bättre.
5. Kapital påverkar bidrag och statliga stöd. Studiemedel kan begränsas på grund av inkomst av kapital, till exempel av en större kapitalvinst vid fond- eller lägenhetsförsäljning. Bostadsbidrag har lägre gräns för inkomstprövning där både förmögenhet och kapitalinkomst kan försämra studentens bostadsmöjlighet. Även en förälders bostadsbidrag kan påverkas av omyndiga barns tillgångar.
Med en gåva vid rätt tillfälle undviker du sådana fällor.
Sparar du i ditt eget namn bör du komplettera med ett testamente för att barnen ska kunna få sina gåvor i form av arv om du skulle gå bort innan du hunnit överlämna dem. Men tänk på att förnya testamentet allteftersom barnen växer upp och får sina gåvor.

Spartiden är oftast lång. Då är det lämpligast att spara på aktiemarknaden. Om det sker i direktsparande, på investeringssparkonto eller i kapitalförsäkring spelar mindre roll och beror mest på hur aktiv förvaltningen ska vara. Om ett omyndigt barn har fått ihop ett större belopp genom gåvor eller arv kan det bli aktuellt med överförmyndarförvaltning. Genom att skriva in förordnande i gåvobrev eller testamente om att ha särskild förvaltare behövs inte det.

Oavsett belopp är en sparad slant till barnens vuxenliv något välkommet. Själv månadssparar jag därför till mina egna barnbarn. Ofta tänker jag på deras första tid i livet när jag försökte locka dem till det där kluckande skrattet. Det var inte svårt. Jag förundras fortfarande över att vi tycks vara födda med ett stort sinne för humor. Är det kanske vår viktigaste förmåga? Måtte dagens unga få behålla sitt skratt genom livet. Jobbiga dagar blir lättare med humorn som vapen. Och jobbiga tider blir lättare med en sparad slant.

Ylva Yngveson
Publicerad 2016-09-13
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas