Vi har hittat andra sätt att njuta
Njut av sex och ömhet som äldre Foto: Colourbox
Relationer

Vi har hittat andra sätt att njuta

Publicerad 2015-04-16

Läsare: Hej!
Jag är en man på 73 år som har en särbo, hon är 77 år. Jag har läst er frågespalt om sex och skulle vilja dela med mig av mina erfarenheter av sex på äldre dagar.
Sedan några år har jag behövt använda potenshjälpmedel. Det fungerar ibland ganska bra, men inte alltid. I början blev det svårt för mig att hantera situationen, jag kände mig ledsen för att jag inte kunde ha ett vanligt samlag. Jag oroade mig också för vad min kvinna tänkte. Skulle hon lämna mig? När jag förstod att kroppskontakt och smekningar fick oss att njuta minst lika mycket som potensmedlet, blev allt så mycket lättare. För att vara på den säkra sidan gör jag numera så att jag först tillfredsställer min kvinna för att sedan själv eventuellt få utlösning. Eftersom jag inte kan lita på att min erektion ska fungera har det här blivit ett sätt för oss att ändå kunna njuta av sex tillsammans.
Hälsningar Sven–Olof

Svar: Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Det du beskriver kan säkert vara till glädje för andra. Du visar på att det är viktigt att fokusera på möjligheterna, och inte bara se problemen. Att inte ge upp utan hitta det som fungerar är något vi seniorer faktiskt ofta blir påminda om. Det gäller också sexlivets invanda mönster.
När förmågan minskar skapar det ofta oro och ängslan vilket i sin tur kan leda till att prestationspressen ökar och till slut blir oöverstiglig. Ibland drar sig partnern helt undan kroppslig kontakt i hopp om att det då blir lättare för den andra. Man vill inte såra eller göra sin partner ledsen och besviken. Man tror att den enklaste lösningen är att »låta bli«. Men en öppen kommunikation om vad som är bra för den andra och även för en själv är grunden för ett ömsesidigt sexliv.
Du visar på att du tagit tag i problemet med erektionssvårigheter och att du gör det bästa av situationen. Att vi kan anpassa oss till kroppens möjlighet och ta tillvara de hjälpmedel som finns är positivt.
Både du och din partner är nöjda och njuter ”minst lika mycket” med den lösning ni kommit fram till. Det är ju helheten som är viktig, och sex är inte bara penetration. Det finns många sätt att njuta på och ni har hittat ert.
Christina och Marianne

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas