Aktiviteter hela hösten
Landet runt | SPF Norrbotten
Lussetåg med barn och lärare från Västermalms förskola. Th. Fler än 100 årsrika människor deltog i julfesten.

Aktiviteter hela hösten

SPF Norrbotten
Publicerad 2018-12-10

SPF Seniorerna Pärlan har haft en höst fylld med aktiviteter. Förutom de permanenta inslagen med kurser bl.a. i att hantera sin smartphone, promenader, bowling, körsång och mycket annat, så har man också sedan flera år haft ”Berättarträffar”. Berättarträffarna har alltid en gäst som berättar om något spännande. Publiken brukar vara omkring 30 personer och de avslutas alltid med kaffe och kaka till en billig penning. Till träffarna är även icke-medlemmar till SPF välkomna. Ingen senior behöver vara ofrivilligt ensam.

I oktober gjorde Folke Öberg en nostalgisk resa och pekade på vedermödor som kunde drabba en villabyggare i Älvsbyn på Prästgärdan under 1950-talet.              

I november berättade kunniga och engagerade Catrin Johansson och Sally Wallström från Sparbanken Nord om bankens många digitala tjänster. De belyste också säkerhetsfrågor och vikten av att inte falla för nätbedragare. Det blev en faktaspäckad och trevlig eftermiddag med bra information.
Samma eftermiddag informerade Martin Dahlin om bostadstillägget för pensionärer, ett tillägg som väldigt många seniorer inte söker.
Föreningen har en egen hemsida, spfseniorerna.se /Norrbotten/ Pärlan och ett facebook-konto.

I november blev det även en berättarträff ledd av luleåpolisen Mats Ekman från bedrägeriroteln. På ett både sakligt och mycket underhållande sätt gav han många exempel på bedrägerier som kunde drabba människor. Han betonade vikten av att inte vara godtrogen, inte lämna ut sina koder och kort och att vara rimligt misstänksam. Typer som ”romansbedragare” och ”manschettbedragare” togs upp och han varnade för deras tillvägagångssätt. Det handlar om att mycket stora summor på ett litet kick / med ett litet klick / kan hamna i bedragares händer.

Avslutningsvis berättade Anna-Karin Enmark, Älvsbyns begravningsbyrå om det ganska nya begreppet framtidsfullmakt. Utförligt redogjorde hon för fördelarna med att i god tid ha tecknat en sådan men tog samtidigt upp avigsidor som kan visa sig i samband med arv och testamenten. Dagens ämnen gav upphov till många frågor och de kunde alla besvaras av de kunniga gästerna.

Eftermiddagen var ännu en riktig höjdare med massor av ny kunskap och gemytlig samvaro. Nu är alla närvarande mycket mer medvetna om hur viktigt det är att handskas varsamt med den digitala tekniken, att använda den utan att behöva vara rädd för den.

 

Festernas fest, julfest hos SPF Seniorerna Pärlan

Och så blev det dags för årets höjdpunkt: den episka julfesten! Inbjudan hann knappt sändas ut så var det fullbokat till 115:e plats. Det måste väl stå för hur mycket denna fest uppskattas.

Gästerna välkomnades till mingel i Församlingsgården med värmande glögg och godsaker.

Festen inleddes med att Västermalms förskolebarn skred in och sjöng stämningsfulla och glada lucia -och julsånger. Med nya röster sjöng de texterna som de hade tränat in så bra! De var alla superduktiga och satte med sin spontanitet en härlig glädje på festen. De fick många uppskattande applåder för sina lysande insatser. Luciatåget är det viktigaste inslaget på julfesten!

SPF-kören sjöng inledningsvis ett par stämningsfulla sånger under ledning av Christina Nilsson.

Välfyllda jultallrikar bars ut till borden och alla kunde mer än väl äta sig mätta av läckerheterna. SPF har en egen festkommitté som har ordnat allt med festen, möblering av lokalen, dukning, handlat, gjort tallrikarna, serverat och diskat, städat och möblerat tillbaka efteråt. En mastodontinsats som de sköter med den äran.

Några allsånger hjälpte till att klara stämmorna. Allsången leddes av en dragspelare och ett par ”försångare”.

Sångkören hade ett väl anpassat sångprogram som de med klara stämmor framförde.

Från SPF-förbundet hade en av distriktsstyrelsen, Mona Wilson, Piteå, valt att delta i festen och passade på att berätta om satsningar som förbundet gör nu tex för att finna åtgärder för att motverka ensamhet hos människor. Det är ett växande problem, men en bra lösning är att gå med i olika föreningar. SPF Pärlan har anmärkningsvärt många deltagare på sina sammankomster med tanke på sin storlek. Så t.ex. deltar  hälften av föreningens medlemmar  i julfesterna varje år. SPF vill även verka för att göra förbättringar inom vården bl.a. vad gäller tillgänglighet och bemötande av äldre.

Kaffe med julstjärna smakade bra, innan det så blev dragning på lotteriet. Ett stort antal vinster hade skänkts av medlemmar, som sedan köpte lotter och vann tillbaka priserna! Som vanligt!

Tal av ordförande Per Nilsson, informationer om många olika medlemsförmåner, stor avtackning av medlemmar som arbetat särskilt förtjänstfullt hör också till en sådan här sammankomst, innan så festen avslutades efter nära fem timmars trevligheter.

 

 

SPF Norrbotten
Publicerad 2018-12-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas