Landet runt | SPF Dalarna

”Äldre i trafiken” på Faluns månadsmöte

SPF Dalarna
Publicerad 2017-10-26

Låt oss först konstatera att ingen blir av med körkortet på grund av ålder. Så inleder Lars Englund sitt anförande vid SPF Seniorerna Faluns månadsmöte i oktober där temat är just äldre i trafiken.

Lars Englund är chefsläkare vid Transportstyrelsen och arbetar med körkortsfrågor. Han blir själv 67 år i december och frågor om äldre i trafiken ligger honom varmt om hjärtat.

– Man blir inte av med körkortet bara för att man uppnått en viss ålder, men sjukdom kan leda till att körkortet dras in.
-Det går bra att vara döv, men inte om man är yrkeschaufför och kör buss eller taxi, då man måste kunna kommunicera med passagerarna.
-Allmän skröplighet eller att man är beroende av rullator är inte heller skäl att dra in körkortet, säger Lars Englund, men man bör ha bra syn och bra hjärna.

I Sverige är det inte aktuellt med regelbundna läkarkontroll efter en viss ålder bara för att se om man alltjämt är en bra bilförare, konstaterar Lars Englund och jämför med Norge där man kontrolleras efter fyllda 65 och USA där man kollar synen.

-Från 75 års ålder har de flesta i Sverige en regelbunden läkarkontakt och det är läkarens skyldighet att anmäla till Transportstyrelsen om läkaren anser att någon är olämplig som bilförare till exempel på grund av sjukdom säger Lars Englund.
-Det kan vara någon som är dement eller beroende av vissa läkemedel.

Vid VTI i Linköping kan den som vill prova hur bra man är som bilförare i en speciell bilsimulator, men smakar det så kostar det, 18.750 kronor och det får man bara själv.

En kvinna bland åhörarna berättar om sina bekanta i 80-årsåldern som inte törs cykla på grund av dålig balans , men tycker att det är OK att köra bil. Och det är klart, vad gör man när kollektivtrafiken är i det närmaste obefintlig på mindre orter

-Körkortet dras inte in vid en viss ålder, men kanske borde vi planera för att sluta köra bil likaväl som vi planerar för ett annat boende när vi blir äldre, avslutar Lars Englund vid Transportstyrelsen.

Karin Bökman

SPF Dalarna
Publicerad 2017-10-26
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas