Ann-Britt Åsebol ny ordförande i SPF Seniorerna Falun
Landet runt | SPF Dalarna

Ann-Britt Åsebol ny ordförande i SPF Seniorerna Falun

SPF Dalarna
Publicerad 2016-02-16

Ann-Britt Åsebol har nu efterträtt Gunnar Trued som ordförande i SPF Seniorerna Falun. Ny i styrelsen är också Bertil Eek efter Bengt Ahlstrand och Ragnvald Eriksson som lämnade styrelsen. Men det fattas en ledamot, dvs en post är vakant.

Likaså är posten som sammankallande i Programkommittén vakant. Men Informationskommittén har fått en ny sammankallande i Maria Bjerneby Häll.

Man kan tycka att det är konstigt att valberedningen har svårt att hitta kandidater – för när de väl har blivit valda brukar nästan alla tycka att arbetet är så intressant att de gärna låter sig väljas om vid nästa årsmöte! Ta chansen även du!

Karin Bökman har varit hemma hos Ann-Britt och intervjuat henne:

”- Mamma det är tantvarning på dom här sofforna, sa mina barn när jag flyttade hit, säger Ann-Britt Åsebol när vi träffas hemma hos henne i lägenheten i centrala Falun.

Ann-Britt bjuder på kaffe och vi sjunker ner i de mycket sköna och bekväma rödblommiga sofforna oavsett tantvarningen. Om ett par timmar ska hon hämta barnbarnet Noah, 5 år på förskolan i Borlänge.

– Först nu har jag förstått uttrycket livets efterrätt, barnbarnen sätter verkligen guldkant på tillvaron och jag hämtar gärna på dagis, inte på någon regelbunden basis, typ varje torsdag utan lite då och då när det passar.

Ann-Britt har varit politiskt intresserad sedan 20-årsåldern, då hon satt i i skolstyrelsen som facklig representant. Hon har varit riksdagsledamot för moderaterna, oppositionsråd i landstinget, ordförande för Falu kyrkliga samfällighet, marknadsförare på Dalateatern och rektor för Falu frigymnasium.

När hon nu tar över som ordförande för SPF, ser hon det som ännu en spännande utmaning.

– Jag är nyfiken, måste pröva på. Jag har aldrig varit rädd för att inte kunna försörja mig. Det kommer alltid något, man måste våga.

– Jag är inte född med guldsked i munnen, men tror på att det alltid dyker upp något bara man törs våga.

– Det är bra att ordförandeskapet är på ett år och inte på livstid, så man får känna sig för lite, säger Ann-Britt Åsebol.

– Som ålderspyramiden ser ut i Sverige idag måste vi få in fler pensionärer i beslutande församlingar. Det sitter bara några få ledamöter i riksdagen som uppnått pensionsåldern.

– Vi måste bli bättre på att ta tillvara pensionärernas erfarenheter, det handlar inte bara om ekonomi och hur mycket vi får i pension, det handlar om sjukvård och hur vi vill bo när vi inte längre klarar oss själva i en lägenhet eller ett stort hus.

Ann-Britt är uppvuxen i Södertälje och kom till Falun för att utbilda sig till lärare och hon blev kvar i Falun, men har också ett fritidshus i Halland, där hon är mycket om somrarna. Där blir det tid för golf och trädgårdsskötsel.

– Det räcker med en trädgård att sköta om, säger Ann-Britt som har provat på både hus och radhus i Falun och nu bor i lägenhet i centrala Falun.

Ann-Britt har just kommit hem från Berlin, en av favoritstäderna i Europa.

– Berlin har så mycket kultur och museer. Jag får träna min tyska och så går det så enkelt att ta sig dit, bara en och en halv timmes flygtid.

Ann-Britt tycker om att resa och har inga problem med att sova på långflygningar. Häromåret förverkligades en gammal dröm, Rarotonga, som tillhör Cooköarna och ligger fyra timmars flygtid från Nya Zeeland, sen kan man inte komma så mycket längre.

– Jag är en orolig själ, tycker att det ska hända något hela tiden och berättar att hon besökt både Nord- och Sydamerika, Australien, Asien och förstås Europa.

Hon har varit flygvärdinna, guide och reseledare, men roligast av allt är skolans värld.

– Jag har varit lärare i svenska och engelska på alla nivåer. Skola är roligt, men det finns få karriärmöjligheter. Jag kom ingenstans trots fina klasser och bra arbetskamrater. Det blev 30 år i skolans värld.

– Jag hade mycket åsikter i kafferummet, så till sist sa en arbetskamrat – gå med i Moderaterna och så blev det. Mina föräldrar var inte politiskt aktiva, men mycket samhällsengagerade.

– Och när det fria skolvalet kom slutade jag med politiken och var med och startade Falu frigymnasium.

Men så kom riksdagsvalet 2010 och Ann-Britt fick frågan om hon ville kandidera till riksdagen.

– Jag hade sagt nej tidigare, men nu kittlade det lite, jag kunde inte låta bli.

I riksdagen tog Ann-Britt plats i konstitutionsutskottet.

– Det var jättespännande, men jag ville ha ett lite mjukare utskott, så då blev det socialförsäkringsutskottet, där pensionfrågan är en av de viktigaste frågorna.

Det börjar bli dags att hämta Noah på förskolan och de rödblommiga sofforna får hänga med ett tag till.”

Dagen efter årsmötet blir det officiellt att Ann-Britt återgår till riksdagen sedan Ulf Berg har hoppat av för att bli oppositionsråd i Landstinget Dalarna. Så här säger Ann-Britt om detta:

”Jag har just blivit vald till ordförande i SPF och tycker att jag kunde kombinera och hämta kunskap för mitt riksdagsarbete. Och att åldersfördelningen i riksdagen är skev – vi behöver fler seniorer. Jag kommer att vara äldst i min riksdagsgrupp. Äldst i riksdagen är ju Barbro Westerholm (L).

Riksdagsjobbet är ju väldigt flexibelt – måndagar arbetar man hemma i sin valkrets, alltså bra med våra styrelsemöten på måndagar. Fredagar är också jobb på hemmaplan. En ”normal” vecka är det Stockholmsjobb tisdag-torsdag. Men jag ska se till att organisera mig så att jag åtminstone en gång i månaden (våra månadsmöten) kan vara i Falun en onsdag.

Den kunskap jag får genom SPF kan jag se till att omsätta i praktiskt riksdagsarbete.”

SPF Dalarna
Publicerad 2016-02-16
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas