Äventyrslystna seniorer besökte Indiens Gyllene Triangel
Landet runt | SPF Västmanland

Äventyrslystna seniorer besökte Indiens Gyllene Triangel

SPF Västmanland
Publicerad 2017-11-20

Tjugotre res- och äventyrslystna pensionärer från ett flertal SPF-föreningar i Västmanland reste den 31 oktober – 7 november till Indien för att besöka den Gyllene Triangeln Jaipur – Agra – Delhi. Efter flyg och bussfärder startade vi äventyren i Jaipur där vi besökte Birla-templet och fick bekanta oss de tre viktigaste och äldsta Gudarna inom Hinduismen, nämligen Brahma som är världens skapare, Vishnu som är alla själars och världars yttersta ursprung samt Shiva som är förgöraren och förknippas med krig, död och förgänglighet. Efter denna uppbyggliga bekantskap kände vi oss färdiga för att möta resten på programmet.

I Jaipur besökte vi bl a också Amber Fort och Vindarnas palats samt gjorde en spännande och omskakande tur med elcykel-riksha bland basarerna i den mycket täta och kaotiska trafiken. Därefter besökte vi på vägen till Agra den ”övergivna staden” Fatehpur Sikri som byggdes på 1500-talet av stormogulen Akbar den store. I Agra besökte vi det berömda Taj Mahal som är ett av världens sju underverk. Taj Mahal är ett mausoleum som mogulhärskare Shah Jahan lät uppföra till sin älsklingshustrus Mumtaz Mahas minne. Resan avslutades i Delhi där vi bl a besökte Sikh-templet Bangla Sahib, Mosken Jama Masjid, Hindu-templet Lakshmi Narayan och Mahatma Gandhis sista bostad som numera är museum, och trädgården där han blev skjuten av en fanatisk hindu. Vi åkte cykelriksha i Old Delhis gamla kvarter i de smala vindlande gränderna där det jäste av aktiviteter, försäljning och leveranser av alla de slag.

Intrycken blev många och överväldigande.  Förutom alla vackra och pampiga byggnader som vi såg så gjorde nog själva livet i Indien mest intryck. Våra sinnen fick uppleva dofter av kryddor, vackra och färggranna kläder, kakafonin från den kaotiska, täta och aldrig sinande trafiken där förarna tycks använda signalhornet mera frekvent än gaspedalen. Där motorcyklar, vespor, cyklar, bilar, rickshaws, tuk-tuks, hästekipage, kor, grisar, getter, hundar och gångtrafikanter alla tillsammans samsades på gatorna oavsett om de var smala eller breda, eller t o m en större trafikled. Vi upplevde gatubilder där de små butikerna låg tätt och erbjöd allt från motordelar, vackra tyger och kläder, souvenirer, guld och silver, nötter, ris och andra basmatvaror, exotiska frukter lockande bakverk, färskt bröd och färdiglagade maträtter.  Vi blev en del av myllret på trottoarerna där människorna i en aldrig sinande ström samsades smidigt med varandra och med folk som bara satt på stolar och kanske vilade sig eller som bara bodde i huset bakom sig. En del hade rullat ut ett tygstycke, eller hittat en annan lämplig plats, och låg och sov i allt detta liv och brus. Eller så hade någon hittat en tidning och helt sonika satt sig ner på trottoaren för att läsa den. Över allt detta försökte solen lysa igenom alla luftföroreningar som bildade ett täcke över alltsammans. Till detta måste tyvärr tilläggas att överallt längs gator och vägar där folk bodde låg mängder av sopor som kor och grisar bökade runt i för att hitta mat. De heliga korna och grisarna fungerade helt enkelt som renhållningsarbetare. Det finns en hel del att ta tag i för myndigheterna i Indien!

Som en antiklimax blev vi flera timmar försenade vid hemresan på grund av den svåra smogen i Delhi. Vi återvände hur som helst mycket nöjda till vårt välordnade hemland och vi resenärer vill framföra vårt varma tack till Göte Westerberg som så förtjänstfullt ordnade resan.

Marie-Louise Backlund i Kungsör den 8 november 2017

SPF Västmanland
Publicerad 2017-11-20
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas