Besök på residenset i Falun
Landet runt | SPF Dalarna

Besök på residenset i Falun

SPF Dalarna
Publicerad 2018-11-01

Den 18 oktober besökte 28 medlemmar från SPF Seniorerna Falun residenset. Vi togs emot av husfrun Malin Engström, som haft den arbetsuppgiften i 13 år och som har tjänstgjort hos två landshövdingar före Ylva Thörn, nämligen Ingrid Dahlberg och Maria Norrfalk.

Husfruns huvudsakliga arbetsuppgifter är att se till att representationsvåningen är fräsch och nystädad, ta emot och ta hand om alla som kommer på besök. 2-3 gånger per vecka sker det. Med så många gäster förslits inventarierna. Därför beslöt man, att mellan 2002-04, under ledning av arkitekten Carita Kull, restaurera hela representationsvåningen. Resultatet blev mycket lyckat med moderna inslag i den vackra gustavianska stil som hela våningen är inredd i. Åt landshövdingen inreddes två arbetsrum i modern stil med målningar av lokala konstnärer, bl.a. Olle Hanspers och Svante Rydberg. Konsten som finns i huset är inlånad från olika museer, t.ex Nationalmuseum och Dalarnas Museum och byts ut med jämna mellan rum.

Huset byggdes på 1730-talet av Olof Engström som bostadshus. Eftersom han var en mycket förmögen man kunde han bygga sitt hus i sten. Det var mycket ovanligt på den tiden. I Falun var det då endast kyrkorna och rådhuset som var byggda i detta material.

1791 köpte Gustaf af Nordin Engströmska huset och lät bygga om det till den stil det har idag. Han var god vän med Gustaf III och ville att huset skulle se ut som ett slott. Genom sin vänskap med kungen kunde han anlita några av den tidens främsta arkitekter att inreda huset enligt den tidens ideal, alltså den gustavianska stilen. Målarmästare Nils Aspling gjorde väggmålningar på dukar som spändes på väggarna. De är fortfarande mycket välbevarade och mycket vackra.

Först 1813 blev huset länets officiella residens när det inköptes av Kungl Majt, numera Statens Fastighetsverk. Sedan dess har 21 landshövdingar bott i huset. Ett sovrum finns reserverat för kungafamiljen där de övernattar när de kommer på besök till vårt län.

Att besöka residenset och att vandra runt i alla de vackra salarna är en stor skönhetsupplevelse, något utöver det vanliga, något vi ska vara mycket stolta över att vi har i vår stad. Ylva Thörn har sagt att hon vill öppna upp residenset så att många fler ska kunna göra ett besök där. Så när tillfälle ges gå gärna dit.

Klicka här för fler bilder.

Kerstin Wåghäll

SPF Dalarna
Publicerad 2018-11-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas