Björn Sandborgh om Gustaf Fröding
Landet runt | SPF Dalarna

Björn Sandborgh om Gustaf Fröding

SPF Dalarna
Publicerad 2017-09-19

Vid SPF Faluns första månadsmöte för höstterminen var Nybrokyrkan fylld av förväntansfulla medlemmar när ordföranden Herbert Carlén hälsade välkommen till en ny termin.

Programkommittén hade till mötet inbjudit Björn Sandborgh, ämbetsman och vissångare från Karlstad, en av landets främsta Frödingtolkare för att sjunga och berätta om diktaren och personen Gustaf Fröding. Björn har som värmlänning ägnat sig mycket åt sin landsman Fröding, hans liv och författarskap. Han har själv tonsatt många av Frödings dikter.

Vi fick veta mycket om skaldens liv med sjuklighet och problem i relationer med kvinnor, perioder av missbruk. ”Det blev aldrig nån ordning på´n” sa man i hembygden. Men i svensk litteratur blev han en av de stora och mycket folkkär framför allt för sina dikter på värmlandsmål med folkliga motiv. Dikterna har tonsatts av många förutom av Björn själv.

Björn stod nu på scenen med sin gitarr och sjöng, deklamerade och berättade. Vi fick bland annat höra ”Äktenskapsfrågan” med Erk och Majas problem ”var ska vi ta´t?”. Om skaldens blyghet mot flickorna sjöng han i ”Vackert väder”. Han sjöng med inlevelse ”Det var dans borti vägen på lördagsnatten” med alla namnen på traktens flickor och pojkar. Han berättade om det vemodiga innehållet i ”En morgondröm”, dikten som också blev en rättssak.

Björn fick mycken tack och applåder av åhörarna och stort tack av Herbert Carlén.

Föreningen bjöd därefter alla på kaffe och kakor. Det blev mycket trångt vid borden.

Text och bild Gustaf Lagerby

SPF Dalarna
Publicerad 2017-09-19
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas