Dalbyresa erbjöd såväl historiens vingslag som nyskapande och kreativitet
Landet runt | SPF Skåne

Dalbyresa erbjöd såväl historiens vingslag som nyskapande och kreativitet

SPF Skåne
Publicerad 2021-11-22

En gammal miljö som väckts till liv och nu vårdas var vad en grupp medlemmar i SPF Seniorerna Lund Öster fick uppleva på sin utflykt till Dalby. Där blev det både god lunch och rundvandring med visning av Gästis, Polishuset och Tingshuset.

Eva Lundberg, sekreterare i SPF Seniorerna Lund Öster, var ”reseledare”. Här berättar hon om besöket:

”Efter en kort tur med buss från Thulehem var vi framme vid Dalby Gästis. Vi blev väl mottagna av ägarparet Marita och Sven Holmgren som visade oss runt och berättade om husen.

De har förvärvat det gamla Dalby Gästis, Tingshuset, Rumshotellet och Polishuset. En unik miljö som bevarats med byggnaderna samlade runt ett litet torg. Målet är att ta hand om och utveckla denna fantastiska plats.

Verksamheten med gästgiveri är gammal. Det första gästgivarebrevet för Dalby Gästis utfärdades 1666. Det är samma år som Lunds universitet bildas.

Tingshuset byggdes 1783 och efter det tillkom Skjutsstallarna (nuvarande biblioteket) och Polishuset.

Gästis hade en central plats i kvarteret, som i stort sätt var byggt för rättsskipning med Tingshus och Polishus. Intill ligger Trekanten där fem landsvägar från Malmö, Lund, Veberöd, Södra Sandby, Torna Hällestad och Genarp möts. Alltså en knutpunkt och en naturlig plats för ett gästgiveri.

Gästis nuvarande byggnad är från 1875.

År 2014 inleddes en stor renovering. Källaren grävdes ut och interiören revs ut.

I källaren finns en mycket trivsam pub. Entréplanet består av bistrokök och en stor och en mindre matsal och på andra våningen en festvåning och några hotellrum.

Efter rundvandringen slog vi oss ner i festvåningen där vi serverades en god lammfärsbiff med matvete, picklad pumpa, rostad fetaost, aioli och rosmarinsås. Kaffe och chokladkaka avslutade det hela.

Sedan invigningen 2020 av det nya Dalby Gästis är det krögarparet Axel och Jenny Linnér samt Jennys syster Jessica Sundström som huserar i huset. Med stor kreativitet och finess, med närproducerade råvaror efter säsong, skapas mat och miljö av hög klass på Dalby Gästis.

Klassikern ”äggakaga med rögat sidfläsk” och rårörda lingon finns kvar på menyn.

Olika tillställningar äger rum på såväl Gästis med pub som i Tingshuset. På gång är utökad hotellverksamhet i Polishuset. Allt medverkar till att skapa liv i det gamla kvarteret. Vi kan följa verksamheten via http://dalbygastis.se

Väl hemma kunde vi konstatera att vi fått känna såväl historiens vingslag som nyskapande och kreativitet. Gammal miljö vårdas och väcks till liv.”

SPF Skåne
Publicerad 2021-11-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas