Druvan viktigare än växtplatsen
Landet runt | SPF Västmanland

Druvan viktigare än växtplatsen

SPF Västmanland
Publicerad 2018-05-28

SPF Seniorerna Köpingshus har haft ännu en lyckad vinprovning på Culinaren under Björn Hallenstvedts ledning. Denna gång fick vi prova tre olika alsaceviner.

Restaurangen var välfylld av förväntansfulla vinentusiaster. Det  är ett litet landområde i Frankrike nära Tyskland som producerar 150 miljoner flaskor varav en odlare vars vin vi fick smaka producerar 1,8 miljoner flaskor. Alsacevinerna är vita och flaskorna hr ett karaktäristiskt utseende. Druvorna som vinerna göras av är viner, för vår del gewurtstrabiner, pino gris och riesling. Rieslingdruvan är kungen bland dessa druvor och druvan odlas på en fjärdedel av detta område. Det finns fyra äderdruvor ”grande cry” som används för framställning av alsacevinerna.

Det andra vinet vi provade är gott till gåslever och münsterost,(inte så vanligt hos oss) men även till stark mat, gärna asiatisk eller rätter med kyckling.

Ibland skördas rieslingdruvan sent, när den både frusit, skrumpnat och möglat men ger då en mycket smak nästan som sauternes. Detta vin är gott till blåmögelost. Finns ett ordspråk att ”riesling i glas är himmelriket på jorden, och att dricka ett bättre vin i mindre mängd är bättre än billigare.

I Alsaceområdet odlas görs även cremot, vin som tillverkats som champagne, men det ät namnskyddat och får bara användas för det som tillverkats i området champagne.

Som avslutning på vinprovningen fick vi en härlig vårtallrik med sparris, hollandaisesås, rökt skinka med melonkulor och tysk potatissallad.

Alla ser fram emot att få göra en ny provning med nya viner från något spännande område.

Barbro Broman

SPF Västmanland
Publicerad 2018-05-28
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas