En av de äldsta studiecirklarna
Landet runt | SPF Norrbotten
Fv. Hjördis Andersson, Hjördis Eriksson, Inga-Britt Strömbäck, Ulla Öberg, Gun Hellström, Eivor Isaksson, Annmari Petersson och Inez Boström. Kerstin Mannberg, saknas.

En av de äldsta studiecirklarna

SPF Norrbotten
Publicerad 2017-11-13

En av de äldsta studiecirklarna i landet är ”Kvinnohistoria” hos SPF Seniorerna Åkerbäret, Luleå.
–Den har pågått i 35 år utan avbrott, säger  Gun Hellström, en av de tio kvinnorna i cirkeln.

Varje onsdag samlas gruppen i Åkerbärets egen lokal vid Södra hamn i Luleå.  Det dukade kaffebordet är också deltagarnas ”skolbänk”.   -Den sociala samvaron är lika viktig som vårt studieämne, säger Gun Hellström.

Litteraturcirkeln, som startades av Margareta Wennberg, Luleå, handlar om kvinnor som utmärkt sig i historien.  Deltagarna turas om att läsa olika avsnitt som sedan diskuteras i cirkeln.  -Det handlar om duktiga kreativa kvinnor som exempelvis Alva Myrdal, Barbro ”Bang” Alving, Marie Curie och Herta Müller. Just nu håller vi på med den kvinnliga polisen Eine Johanssons ”Finnkäringen, finnpolisen – mitt liv”, berättar Gunn Hellström, som själv verkat som cirkelledare ett flertal år.

”Beundransvärt”

Studiecirkeln går i Studieförbundet Vuxenskolans (SV) regi.  Idag kan ingen där med säkerhet säga när cirkeln startade.  -När jag kom till Vuxenskolan i Luleå för 28 år sedan, hade cirkeln redan hållit på i flera år. 35 år utan avbrott är beundransvärt, säger Anette Baudin, som i vintras gick i pension som verksamhetsutvecklare på SV.  Enligt Anette Baudin finns det en liknande studiecirkel i Sverige som är äldre än ”Kvinnohistoria” i Luleå.  -Den har varit verksam i 40 år. Men jag tror att cirkeln i Luleå är näst äldst i landet.

 

 

 

 

SPF Norrbotten
Publicerad 2017-11-13
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas