En dag i Stockholms skärgård
Landet runt | SPF Dalarna

En dag i Stockholms skärgård

SPF Dalarna
Publicerad 2019-08-05

Det var en mycket skön naturupplevelse och avkoppling. Vädret var på vår sida, strålande sol och lagom svensk sommartemperatur.

Vi var 23 morgonpigga medlemmar i SPF Seniorerna Falun som äntrade bussen i Falun vid 5-tiden på morgonen för att gå ombord på M/S Strömma Kanal för en båtfärd genom Stockholms skärgård ut till Sandhamn, eller Sandö som ön heter där Sandhamn ligger.

Under färden till Sandhamn åt vi en välsmakande lunch som tillagades och serverades av trevliga ungdomar. Vår guide ombord berättade vad vi såg och om skärgårdens historia på ett lätt och roligt sätt. Hon guidade oss också i Sandhamn. Under hemfärden från Sandhamn satt de flesta på soldäck och njöt av utsikten och vädret.

Några saker som guiden berättade och som fastnade är:

– För 10 000 år sedan drog sig isen tillbaka och då började det ”poppa upp” öar och det fortsätter det att göra; landhöjningen är cirka 2-3 mm/år.
– Att man pratar om inre, mellan och yttre skärgården, där yttre är den yngsta delen.
– Att man hittat en 5 000 år gammal bosättning på Ingarö som idag ligger mitt på ön men som ursprungligen förmodligen låg vid vattnet.
– Att det fanns gott om sjökrogar i skärgården under 16/1700-talet då skärgårdsborna försåg den växande befolkningen i Stockholm med förnödenheter; det tog flera veckor att ta sig med roddbåt in till Stockholm och då behövde man mat och logi och kanske träffade man också sin blivande hustru/man som kom från en annan ö.
– Att ”ryssen” 1719 brände ner bebyggelsen i skärgården då Karl XII dött. Detta som bestraffning för att kungen inte under sin livstid skrivit på ett fredsavtal sedan Peter den store besegrat honom. Avsikten var att fortsätta ända in till Stockholm och bränna ner huvudstaden men den svenska milisen lyckades få stopp på ”ryssen” i Baggensstäket .
– Att de första ”bosättarna” på Sandhamn, eller Sandö, var 2 kor.
– Att Sandhamn under slutet av 1600-talet blev av strategisk betydelse för tullverket och lotsverksamheten.
– Att turistverksamheten till Sandhamn startade i mitten av 1800-talet och att Kungliga Segelsällskapet alltid har spelat en stor roll för Sandhamn.
– Att Fjäderholmarna är de första och sista öarna i skärgården.

Klicka här för fler bilder.

Text Elsie Karlsson, foto Karin Malmgren

SPF Dalarna
Publicerad 2019-08-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas