På kryssning med kriminalförfattarduon Roslund & Hellström!
Landet runt | SPF Dalarna

På kryssning med kriminalförfattarduon Roslund & Hellström!

SPF Dalarna
Publicerad 2016-10-11

SPF Seniorerna Falun har återigen varit på resande fot. Redan kl 5.20 lämnade vi Falun.

Alltid lika spännande att se om alla 46 resenärerna var vakna och fanns på plats. Det var dock inga problem. Vår chaufför var nog inte lika på alerten utan missade avfarten till Hedemora så vi befann oss plötsligt i Hofors men ingen skada skedd, vi fick se lite andra vyer.

Framme i Kapellskär var det dags för vårt möte med deckarförfattarna Anders Roslund och Börge Hellström. De båda berättade mycket intressant om sin bakgrund och hur deras litterära samarbete startade. Börge har ett förflutet som missbrukare och kriminell och är en av grundarna till den brotts-förebyggande organisationen Kris, Kriminellas revansch i samhället. Han har varit verksam som samhällsdebattör och har under många år arbetat med missbrukare och kriminella ungdomar. Anders är i botten journalist och har arbetat under ett tiotal år som reporter och nyhetschef på Rapport och Aktuellt samt startade SVT:s Kulturnyheterna, där han under flera år var chef.

Deras litterära samarbete startade med att Anders, som då var reporter på Aktuellt, kontaktade Kris och Börge för att göra en dokumentärfilm om föreningens verksamhet. Filmen ”Lås in dom” har visats i tv i flera länder och prisbelönats. Båda författarna är genuint intresserade av svensk kriminalvård, brott och straff, hämnd och förnedring och vad som driver människor att begå brott. De beslöt sig därför att i kriminal-romanens form skildra samhällets avigsidor. Temat i deras böcker kretsar huvudsakligen kring vem som är brottsoffer och vem som är gärningsman.

Duon debuterade med Odjuret år 2004 och samarbetet har resulterat i ytterligare 6 böcker. Böckerna har översatts till ett trettiotal språk och har överösts med många priser och utmärkelser både nationellt och internationellt. Efter föreläsningens slut fanns det möjlighet att inhandla böcker som signerades av författarna.

VikingLines fartyg Rosella lämnade Kapellskär för att ta oss över Ålands hav till Mariehamn och åter. Vår lunch-buffé stod uppdukad och det fanns en hel del att välja på, både kalla och varma rätter, efterrätter, ost och kex, vin- och öl samt kaffe. Ingen konst att äta sig mätt, kanske alltför mätt.

En riktig solskensdag men med lite blåst vilket gjorde att det stundtals gick lite vingligt. Eftermiddagen ägnades åt fartygets olika underhållningar samt besök i tax-free butiken. Hemma igen vid 22-tiden efter en mycket lång och mycket trevlig dag på sjön.

Ingalill Bergvall

SPF Dalarna
Publicerad 2016-10-11
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas