En fantastisk långvandring på levadorna vid Insjön
Landet runt | SPF Dalarna

En fantastisk långvandring på levadorna vid Insjön

SPF Dalarna
Publicerad 2018-11-15

Den andra långvandringen för året för SPF Seniorerna Faluns medlemmar, 13 november, gick vid Insjöns gruvsystem. Den började vid fiskdammarna som Clas Olson grävt och som fortfarande används. Därifrån gick vi upp i skogen mot Könsta (skall stavas med ett ö som inte finns på tangentbordet). När vi kommit in en bit i skogen började musik att ljuda!! Det var från en näverlur. Sagolikt! Vi hade guider med oss från Insjön och en som från början var hemlig – det var Lur-Per med sin näverlur.

Könsta – fundamentet för Sveriges största vattenhjul på bilden ovan är 17 m i diameter. Hålet i väggen var utloppet från vattenhjulet, som stod bakom muren. I hålet stod Lur-Per och spelade, muren gav en härlig akustik. Vandringen fortsatte genom vacker gammal skog fram till Blackbergsgruvorna och Stålgruvorna. En av dessa var unik genom att malmen var så otroligt rik: runt 50 % rent järn!

Det blev två raster vid denna vandring: Först vid Järngruvorna. Sedan gick vägen upp på Gruvberget, där det fanns ett litet röse denna gång – inte alls jämförbart med Jätteklackens röse vid Bispberg. Den andra rasten blev vid Insjöns koppargruvor, som varit i drift under mycket lång tid. En del tror att det här var brorslotten till Falu gruva som många letat efter. Tord Halvarson visade olika lavar och Lur-Per spelade på sitt kohorn. Han spelade tom en melodi på hornet.

Från detta stora gruvområde gick vi på ”levadorna” tillbaka till Könsta. Vattnet från det stora vattenhjulet där hade nämligen letts till ytterligare ett vattenhjul vid gruvan. Stigen gick längs detta dike som grävts längs sluttningen med så lite fall som möjligt. Det påminde starkt om levadorna på Madeira t.ex. Det hade dessutom funnits en stånggång från det stora hjulet till gruvan.

En fantastisk vandring på 3 timmar och 6 km i ett gruvkultur-landskap med näverlur och kohorns-spel på flera ställen. Vi var 26 vandrare från SPF Seniorerna Falun och 6 med guiderna som vandrade med oss från Insjön.

Ett fantastiskt stort tack till guiderna: Lars-Erik Danielsson, Kurt Matsson och Lur-Per Gustavsson.

Klicka här för fler bilder.

Nästa tisdag blir det den före detta bruksorten Åg, norr om Svärdsjö med lite guidning även där.

Mats Hiertner

SPF Dalarna
Publicerad 2018-11-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas