En toppendag i Västerås
Landet runt | SPF Västmanland
Masker på konstmuseet. Foto: Leif Hoffstedt

En toppendag i Västerås

SPF Västmanland
Publicerad 2019-04-01

Våra reseansvariga Karl Beijbom och Kent Hahre fick rätt, rubriken passade helt. Det blev en toppendag, som inleddes med ett mycket bra besök på VLT, där vi fick spännande och intressant information om tidningsutvecklingen i USA och här i Sverige. Erik Jersenius, kulturredaktör, inledde med att berätta om nyhetstidningens död och hur det påverkar oss. Det finns färre granskande ögon, medborgarna blir mindre kunniga och när offentligen försvagas upphör demokratin att fungera. Den svenska pressen drabbas av Google och Facebook.

Matilda Molander målade upp en dyster bild av nuläget. Tidningarna startades en gång i tiden av politiskt medvetna och idealistiska personer där samma synsätt fanns i styrelserna och även i beslutsunderlaget. Nu ser det annorlunda ut, ledarskribenten ska välja väg och granska för att det ska kunna bli en politisk förändring.

Besöket på VLT avslutades med att chefredaktören Daniel Nordström talade om då – nu – framtiden. Det har varit en mobil revolution mellan 2005 och 2013, som har gått från en tidnings- och TV tablå till att man kan välja själva när och var man vill se och läsa något i media. Tidningen har multireportrar som gör allt dygnet runt. Sociala medier har ingen ansvarig utgivare som tidningarna har, så det gäller att vara källkritisk.

Företaget som i veckan blev en del av Bonnier News ser positivt på detta.

Nästa besök på vår toppendag i Västerås blev ett besök på slottet, där vi togs emot och guidades runt i representationsvåningen av landshövdingen Minoo Ahktarzand. Vi blev mottagna i stora salen med porträtt av Gustav III och även en byst av honom och på golvet ligger en äkta indisk matta på 74 kvm som fick tas in fönstervägen! Hon berättade om de olika rummens funktion och hur de används. Många av rummen har hon själv sett till att de fått mer tidsenlig takarmatur och flera av konstverken har bytts ut. Det fanns tidigare inga porträtt av kvinnor – nu finns flera. Under den välsmakande lunchen berättade landshövdingen om sitt arbete som hon verkligen uppskattar och trivs med. Lunchen intogs i den stora matsalen som hade både en Vasadel och en Bernadottedel. I fönstren fanns alldeles nya vackra gardinarrangekörde Åkerlunds Buss oss till mang. Karl Beijbom tackade för maten och hennes gästfrihet. Slutligen.

Barbro Broman
SPF Seniorerna Köpingshus Köping

 

 

SPF Västmanland
Publicerad 2019-04-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas