Facebookskola
Landet runt | SPF Skaraborg
Ledaren Myra Lehmann lotsar IT-cafédeltagarna genom Facebookvärlden genom att visa hur det ser ut på sin skärm där även några av deltagarna syns till vänster medan Zooms kontrollpanel syns överst.

Facebookskola

SPF Skaraborg
Publicerad 2021-03-12

SPF Seniorerna i Skövde fortsätter tillsammans med Studieförbundet Vuxenskola med sitt populära IT-café. Ett 20-tal deltagare kunde träffas Coronasäkert på distans tack vare Zoom. Vi är många seniorer som nu använder den nya tekniken för att kunna umgås och lära sig nya saker.

Deltagarna kom med varierande kunskaper och stor nyfikenhet. Ledaren Myra Lehmann började med att gå igenom grundarna från hur ett nytt konto skapas för att sedan inviga deltagarna i Facebookvärldens hemligheter med vad diverse termer betyder, såsom nyhetsflöde, tidslinje, startsida och Facebookprofil. Med hjälp av att visa ledarens eget konto kom visning om hur inlägg skrivs, bilder läggs till, att ”tagga” vänner och att ”checka in” med var en bild togs. Mycket diskussion kring försiktighet med att godkänna vänförfrågningar för att säkerställa att de inte är bluff eller okända personer med kloka råd från erfarna deltagare.

Efter pausen då de som ville hade fika med sig vid sidan om datorn/surfplattan diskuterades mera avancerade finesser som Messenger med sina privata meddelanden samt möjligheten att ringa ett videosamtal. Grupper är också en användbar del av FB, där användare träffas kring ett gemensamt intresse utan att vara vänner sinsemellan. Evenemang är ytterligare en intressant förekomst som används flitig för att upplysa om saker som händer i närheten eller online.

Säkerhet och risker var som en röd tråd för att avslutningsvis titta på var man hittar säkerhetsinställningar samt den inbyggda säkerhetskontrollen.

Deltagarna var nöjda och ”gick hem” med nya kunskaper samt skriften ”Facebookskola”, en förkortad version av SPF:s skrift. Denna kunde tas hem via en länk till en PDF-fil innan eller under sammankomsten.

 

 

 

 

SPF Skaraborg
Publicerad 2021-03-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas