Filmhuset och inspelning av Hellenius Hörna
Landet runt | SPF Dalarna

Filmhuset och inspelning av Hellenius Hörna

SPF Dalarna
Publicerad 2017-10-30

En full buss med SPF:are från Falun och med Reimer vid ratten åkte till Stockholm för ett besök på Filmhuset. Först en guidad visning och sedan höjdpunkten – publik vid inspelning av ”Hellenius hörna”.

Första stoppet blev dock Kaknästornet där vi åt en sen lunch. Trots det mulna vädret var utsikten jättefin och träden i höstdräkt gav det lilla extra till utsikten.

Svenska Filminstitutet med sin välkände grundare Harry Schein uppförde Filmhuset med utgångspunkten ” Inget vanligt jävla hus”. Filmhuset är ritat av Peter Celsing och invigdes 1971 av Olof Palme och blev ett nationellt centrum för filmkonsten. Huset innehåller många associationer till film. Så t.ex. påminner fasadens fönsterlinjer om perforeringshålen i en filmremsa och de runda invändiga trapphusen kan uppifrån ses som en ringlande filmremsa.

Den guidade visningen började i biosalong ”Bio Victor” (uppkallad efter Victor Sjöström). Vi fick bl.a. se en gammal film om Falun ”Jan Eric Swans samling (1967)” som skildrar Falun i förändring från 1964 fram till högeromläggningen. Filmen finns på Filmarkivets hemsida (http://filmarkivet.se) tillsammans med ca 500 filmer som är tillgängliga och kan ses av alla. Surfa bara dit och njut.

Det svenska filmpriset ”Guldbaggen” delas varje år sedan 1964 ut av Svenska Filminstitutet. Guldbaggen är formgiven av Karl Axel Pehrson. Första året delades endast tre guldbaggar ut varav Ingemar Bergman fick en för bästa regi.

Efter visningen smakade det gott men en fika eller ett glas vin i Filmhusets kafeteria. Det gällde att bunkra lite för snart skulle inspelningen av Hellenius hörna börja och den skulle hålla på från ca 18.30 till ca 21.30 utan avbrott.

Så var det då äntligen dags för höjdpunkten ”TV-inspelningen”. Hur skulle det gå till? Alla var vi förväntansfulla. Prick kl 18 gick vi alla tvåhundra personer publik två trappor ner till studion. Spännande att gå genom den långa korridoren och sedan komma in i studion med kulisserna man kände igen, alla kameror, ljussättningar, strålkastare mm mm. När vi kommit på plats var det dags för instruktioner om hur vi skulle uppföra oss under inspelningen, när skulle vi klappa i händerna, hur länge mm Efter genomgången fick vi öva tills det lät bra.

Inspelningen började med att det blev omtagningar av avsnitt från två tidigare gjorda inspelningar. Avsnitten behövde tekniskt förbättras och kompletteras med ytterligare material. Det blev några omtagningar nu också tills producenten var nöjd.

Det två gästerna (i vår hörna) var sångaren Niklas Strömstedt och komikern Nor El-Refai. Hellenius är en duktig intervjuare och även om han har manus med frågorna och kanske också något skämt (vem vet?) flyter det på väldigt bra. Han är också rapp i repliken och skämtar ofta till det.

Tiden gick fort och det var få omtagningar och endast korta pauser mellan avsnitten. Klockan blev ändå nästan 22 innan producenten var nöjd med allt. Det jobbigaste för många var nog att huvuddelen av sittplatserna var utan ryggstöd och att det var svårt att gå ifrån inspelningen för toalettbesök. Vi satt ju i drygt 3,5 timma på samma plats. Trots detta tyckte nog alla att det varit ”värt besvären” för vi fick lyssna på två mycket bra intervjuer och spännande att se hur en inspelning av ett TV-program går till.

I bussen väntade en nattmacka och så var vi på väg hem. Reimer blev avlöst i Sala eftersom han enligt tidsreglerna inte fick köra längre. Klockan 01.30 anlände vi till Falun och vi var väl inte i säng förrän efter 02.00 men som tur är hade vi alla sovmorgon. Nu gäller det att kolla på programmet och se om man finns med på någon bild.

Text: Per Börjesson
Bilder: Ingalill Bergvall och Per Börjesson

KLICKA HÄR FÖR FLER BILDER

SPF Dalarna
Publicerad 2017-10-30
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas