Första långvandringen för säsongen hos SPF Seniorerna Falun
Landet runt | SPF Dalarna

Första långvandringen för säsongen hos SPF Seniorerna Falun

SPF Dalarna
Publicerad 2021-10-28

Förra hösten kom det över 100 deltagare på de två vandringar, som gick att genomföra. Vi hade förberett att det skulle kunna bli många genom att ha tre ledare och göra tre grupper.

Det blev 78 deltagare! De flesta åkte direkt till samlingsplatsen. Man hade packat ihop sig i bilarna, så parkeringsplatserna räckte väl till. Två grupper gick direkt. Tord Halvarson fick en stor grupp med mer än 35 deltagare, medan Ulf Löfgren fick ca 20. Vi som kom från Lugnetparkeringen var runt 20. Vi gick medsols, medan de två första grupperna gick motsols.

Vi hade ett fantastiskt fint väder – omkring 10 plusgrader och tidvis sol. Inne i skogen blåser det ju aldrig.

Efter några km kom vi fram till Kråkmyran, som är den högst belägna delen av vattnets väg till gruvan. Vi gick på dammvallarna runt myren. Sedan gick vi vidare och kom fram till skidspåren som utgår från Stångtjärn, där många kände igen sig. Vandringen gick på skogsbilvägar, smala stigar och ibland rätt igenom terrängen.

Efter 5 km kom vi fram till målet för vandringen, nämligen Järnhatt. Där stötte vi ihop med de andra grupperna, så det blev gemensamt fika för hela gänget.

Den här vandringen är inspirerad av Anders Nihlberg, som har studerat formationerna vid Järnhatt. Det är ett antal kullar i en ås, några hundra meter bortom den vändplan, som vi skidåkare kallar för Järnhatt. Kullarna har skapats genom att det ligger hård diabas på toppen, som har skyddat för is och erosion. Det finns inget brytvärd malm i kullarna, med dagens mått. Anders och gänget som jobbat med skidspåren har rekat och märkt upp en gammal stig från Långmyran och till Järnhatt. Den stigen gick vi på för att komma hit.

Vi avslutade vandringen med att gå över Igeltjärnsberget tillbaka till bilarna. Det berget är något högre än högsta punkten på Lugnet, 306 möh. Det blev bra träningspass upp till toppen. Hela vandringen blev drygt 10 km och tog oss ca 4 timmar.

Nästa vecka gör vi två olika vandringar. Halva gruppen, förnamn A till I åker till Svärdsjö och J till Ö åker till Norr Amsberg. Veckan därpå byter vi. Familjer och kompisar kan välja vilken ordning man vill ta vandringarna i.

Klicka här för fler bilder.

Hälsningar Mats Hiertner

SPF Dalarna
Publicerad 2021-10-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas