Från Afghanistan till Bjuv
Landet runt | SPF Skåne
Daniel Johansson, sektionschef för barn och ungdom i Bjuv, och Muhammad Bagheri.

Från Afghanistan till Bjuv

SPF Skåne
Publicerad 2016-06-09

På säsongens sista fredagscafé gästades SPF Seniorerna Fyrklövern, Bjuv av Mohammad Bagheri, ensamkommande barn-och ungdom, som berättade om sin flykt från Afghanistan via Iran till Sverige.

När han var fem år lämnade familjen Afghanistan och kom till Iran, där han gick i afghansk skola, eftersom afghaner inte är välkomna i iranska skolor.

På nästan flytande svenska berättade han och svarade på frågor om sin flyktresa från Iran som tog 6 månader.

Mohammad berättade att hans mamma hade köpt en flyktresa för hela sin familj. Hennes stora önskan var att hennes barn skulle växa upp under fredliga förhållanden och få rätt till utbildning.

Under flyktresan splittrades familjen och det blev Mohammad ensam som fick fortsätta mot okända mål.

På frågan om kontakten med sin mamma som bor kvar i Iran berättade han att han per telefon regelbundet har kontakt med henne.

Han berättade med stolthet om sin mamma som har en stor styrka och kämpar för sin familj.

Den 6 månader långa färden gick till Grekland Ungern, Turkiet, Tyskland. Fortskaffningsmedlet var ibland apostlahästarna och vid ett tillfälle gjorde de en vandring i oländig terräng på 20 timmar.

Under resans gång fick han reda på att Sverige var det land som kunde ge den bästa skolgången, och då var beslutet lätt att fatta. Mohammad fick frågan: Vad kände du till om Sverige? ZLATAN, blev svaret. Inte underligt eftersom fotbollsintresset är stort.

2014 nådde han sitt mål, han kom till Malmö. Han beslöt att han genast skulle lära sig det svenska språket. Han önskade att hans dröm skulle bli verklighet: Att få bo i ett fredligt land med rätt till utbildning.

Så småningom kom Mohammad till Bjuv. Han känner sig väl omhändertagen av Bjuvs kommun och Daniel Johansson. Han bor nu tillsammans med några killar och de sköter alla dagliga sysslor själva men får stöd, råd och hjälp av personal och gode män.

En fråga i detta sammanhang: Vad tycker du om den svenska maten? Svar: Jättegod och vi lagar även svensk mat som t ex köttbullar.

Mohammad studerar på Futurum för grundskolekompetens och söker inför hösten det samhällsvetenskapliga programmet på Olympiaskolan.

På frågan vad han tänker bli, blev svaret: Advokat eller psykolog.

Med den öppenhet, positiva inställning och drivkraft som Mohammad har är vi SPFare övertygade om att han kommer att klara sig bra i sitt nya hemland och önskar honom lycka till i framtiden.

 

 

SPF Skåne
Publicerad 2016-06-09
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas