Från Pythagoras till Pippi – en utflykt i Roslagen
Landet runt | SPF Dalarna

Från Pythagoras till Pippi – en utflykt i Roslagen

SPF Dalarna
Publicerad 2016-05-25

Vi var närmare 40 SPF:are från SPF Seniorerna Falun som lämnade Falun en tidig morgon för att bege oss till Roslagen. På programmet stod såväl stadsvandring i Norrtälje som allsångsvandring i Furusund.

Första stoppet blev förmiddagsfika och besök i Pythagoras Industrimuseum i Norrtälje. I motorfabriken Pythagoras tillverkades en gång i tiden tändkulemotorer som såldes över hela världen. Idag står fabriken kvar i orört skick och visas som ett levande museum. Vi fick se och höra motorn ”Fram” från 1914 i gång; den lät som en gammal fiskebåt.

Här lämnade vår reseledare Stig Olsson över till Roslagsguiden Michael Blum, född och uppvuxen i Norrtälje. Efter Pythagorasbesöket ledde han oss på en promenad genom Norrtäljes stadskärna och berättade underhållande om Norrtäljes historia och sevärdheter.

Vid Norrtäljeån står en byst av Nils Ferlin. Alla kommer kanske inte ihåg att skalden i mitten på 1940-talet gifte sig och bosatte sig strax utanför Norrtälje, där han blev kvar under senare delen av sitt liv. Här gjorde vi ett stopp för att höra om Nils Ferlins tid i Roslagen.

Från Norrtälje fortsatte vi till Furusund längs ”Sju strömmars väg”, som är en av Sveriges tio vackraste vägar enligt en omröstning.

Efter lunch på Furusunds Värdshus var det så dags för allsångsvandringen under ledning av Michael Blum. Vi promenerade längs Furusunds Strandväg och stannade då och då för att höra vår guide berätta om de olika platserna. Ön Furusund blev tidigt en kurort och badort och lockade till sig många prominenta personer. Här har August Strindberg varit, Albert Engström förstås, Evert Taube, Astrid Lindgren, Lennart Hellsing och många fler.

Tillsammans sjöng vi kända visor som Vals i Furusund, Pippi Långstrump, Herr Gurka och några till.

På återvägen avrundade Michael Blum dagen genom att på rospiggska dra några av Albert Engströms Roslagshistorier och också lära oss ett och annat om rospiggarnas historia och dialekt.

En trevlig och innehållsrik dag i perfekt väder, tyckte alla deltagarna. ”Vi minns en stund i Furusund …”

Klicka här för fler bilder.

Text o bilder: Margareta Nissby

SPF Dalarna
Publicerad 2016-05-25
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas