Gällivares resa till Toscana
Landet runt | SPF Norrbotten
Välkomstmiddag på hotellet i Monetacatini. Gunnar och Eva Niemi, Eila Öhström, Anne-Maj Olausson, Valborg Fältholm. Veikko och Eila Niiniskorpi, Berit Olsson och Seija Björk.

Gällivares resa till Toscana

SPF Norrbotten
Publicerad 2016-06-07

SPF SENIORERNA Gällivare, Toscana Italien 30/4 – 5/5 2016

 

Föreningens reseansvariga Berit Olsson, Seija Björk, Ann Mari Arktedius och Rolf Wessel organiserade resan i samarbete med resebyrån Via Luleå Resor, 33 medlemmar deltog i resan.

Vi startade resan med buss till Luleå och därifrån med flyg till Pisa och vidare med buss till hotellet i Montecatini, vilken var utgångspunkten till alla platser. Vi avslutade dagen med en trevlig ankomstmiddag.

 

Söndag 1 maj åkte vi tåg till Florens som är Toscanas huvudstad vilken under medeltiden var en av världens mäktigaste städer. Lokalguiden visade sevärdheter som marmordomkyrkan, hertigpalatset, bron Ponte Vecchio och Dopkyrkan med de kända bronsdörrarna ”Paradisets portar”. Vi åt en god lunch och åkte åter till Montecatini.

 

Måndag 2 maj bussresa till Pisa där vi såg den pampiga domkyrkan och det lutande Tornet som fotades från alla håll. Efter lunch fortsatte vi till Lucca en charmerande stad helt omgiven av en 4 km lång fästningsmur från renässansen. Därefter blev det vinprovning med goda viner och mycket god mat.

 

Tisdag 3 maj bussresa till San Gimignano Tornens stad, på medeltiden byggdes 72 torn av välbärgade affärsmän varav 15 är kvar ännu. Därefter blev det färd till vingård för förnyad vinprovning med mycket delikatesser. Vi fortsatte därefter till Siena där guiden berättade om staden samt om vardagslivet i Italien. Siena byggdes 1287-1348 och staden är full av välbevarade palats och byggnader i gotisk stil. Vi besökte torget där guiden berättade om de årliga hästkapplöpningarna som pågått sedan 1400-talet.

 

Onsdagen 4 maj åkte vi linbana upp till Montecatini Alto, gamla staden. Därefter var det tid för lunch och shopping i Montecatini, och en fin Avslutningsmiddag i glada nyfunna vänners lag.

 

Torsdag 5 maj var det tidig buss till Milano för flyg till Luleå och buss till Gällivare.

 

På föreningens hemsida finns ett bildspel från resan.
Länk till bildgalleri

Resan var välplanerad och fungerade perfekt.

 

 

 Elof Söderström

SPF Norrbotten
Publicerad 2016-06-07
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas