Gamla Falun i färg med Göran Rogström
Landet runt | SPF Dalarna

Gamla Falun i färg med Göran Rogström

SPF Dalarna
Publicerad 2020-03-16

Göran Rogström är en av de berömda trillingarna från Rog. Han har ägnat sitt liv åt idrott, varit framgångsrik i både fotboll och bandy ock utbildade sig till byggnadsingenjör.
– Jag har haft ett fantastiskt liv, sade han när han besökte SPF Seniorerna Faluns medlemsmöte den 12 mars.
– Jag hade alltid lekkamrater.

Eftersom han och brodern Bengt var enäggstvillingar, var de två till förväxling lika och det kunde Göran dra nytta av när simborgarmärket skulle simmas hem. Bengt fick ta märket två gånger, en för sig själv och en för Göran.

Men nu var Göran Rogström i Nybrokyrkan för att visa några gamla Falubilder ur sin samling, i färg. Hela 75 personer hade samlats, trots virusvarningar. Och vi fick se en lång rad bilder på Falun från förr, som vi kände igen – och inte kände igen! Flera var tagna långt före vår tid. Till exempel Centralpalatset från 1910, på den tid huset var försett med balkonger och torn och tinnar. Eller Dalregementets kaserner från det tidiga 1900-talet och den breda Faluån på en bild från 1905, då det inte fanns några stenlagda kajer, men med båttrafik.

Men en lång rad av bilderna var mer nutida, som Holmgatan med den gamla busstationen, Falanbiografen som byggdes 1935, men som fortfarande finns kvar, med samma exteriör nu som då.

Vissa vyer kunde vi lokalisera, andra var svårare. En gammal bild på ett lantligt missionshus, kunde identifieras av en man i publiken, som det missionshus som revs för att lämna plats åt Kristinehallen.

Sammanlagt gav bildvisningen oss en påminnelse om hur Falun förändrats genom året, från lantlig och glest bebyggd stad, till dagens stad.

Som avslutning fick vi se några svartvita privata bilder, från Görans och bröderna Bengts och Ingvars, uppväxt i Rog, tillsammans med övriga syskon och släktingar.

Vid mötet informerade ordförande Anders Sätterberg bland annat om några fyllnadsval. Den tredje personen i valberedningen är nu Christina Haggren, som också ingår i studiekommittén, ny i patientråden är Marianne Häggblom, som verksamhetsansvarig. En husgrupp är också inrättad, en grupp som ska finnas till hands inför ett framtida samarbete med PRO om Seniorernas hus.

Andra nyheter:
Vallmanssalen är bokningsbar från den 1 april.
Det blir seniordans i samband med Å-festen den 5 juni.
Vi:s litteraturresa, som just blivit inställd, sker istället 14-15 oktober.
Och så inreds ett nytt rum, i anslutning till expeditionen, till ”vardagsrum” dit medlemmar kunna komma. Ännu ett steg för projekt Aldrig ensam.

Inger Söderlund

SPF Dalarna
Publicerad 2020-03-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas