Oroar du dig över framtiden för dina barn, barnbarn och kommande generationer och vad betyder en Hållbar framtid?
Det var rubriken för en studiecirkel, som några medlemmar i SPF Seniorerna Finspång genomfört under våren 2025. Syftet var att diskutera och lära oss om Agenda 2030, för att skapa en gemensam bild av hållbarhetsmålen, och för att förstå hur vi kan vara med och påverka framtiden för att ge kommande generationer samma bra förutsättningar som vi har haft.
FN’s förre generalsekreterare Ban Ki-moon har sagt: ”Vi är den första generationen som kan utrota fattigdom och den sista som kan bekämpa klimatförändringarna.”
Den 25 september 2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030 en universell agenda för hållbar utveckling som innehåller sjutton globala mål som ska uppnås till år 2030. Men hur går det och vad kan vi vara med och påverka?
För att citera Johan Rockström: ”Det är ekologisk hållbarhet där planeten sätter ramarna, och det är inte förhandlingsbart.” Vi har åsamkat planeten stor skada och det är dags att ställa om, och det snabbt. Högre upp kommer de sociala och så småningom de ekonomiska målen. För även om ekologin är avgörande begränsar den inte vår möjlighet till innovation, välstånd och framgång – så länge vi håller oss till klimat-smarta lösningar. Tillgång till mat går som en röd tråd genom alla mål. ”Hur vi löser matförsörjningen är faktiskt nyckeln till om vi
kommer lyckas uppnå de Globala målen,” sade Johan Rockström.
Gruppen har under våren gått igenom bakgrunden till Agenda 2030 samt de sjutton globala målen för att lära oss mer om hur vi, seniorer, kan bidra till en hållbar framtid för oss och för kommande generationer.
Vi har identifierat ett antal saker som vi direkt kan påverka genom en ökad medvetenhet och ändra lite i vårt sätt att leva, i vardagen, främst sådant som bidrar till förstöring av vår miljö. Vi har också genom ökad kunskap även möjlighet att påverka andra om att leva mer hållbart.
Vi i gruppen är även bekymrade över hur lite man bryr sig om klimatpåverkan, nedskräpning, miljöförstöring etcetera och skulle önska att media, politiker mm tar frågan på större allvar då det måste till en förändring för att det skall lyckas.
En amerikansk vetenskapsman och tidigare rådgivare till USA:s president, Gus Speth citeras ibland:
”Jag trodde att de största miljöproblemen var klimatförändringarna, ekosystemkollapsen och förlusten av biologisk mångfald. Jag trodde att trettio år av forskning och faktainsamling skulle lösa de problemen. Jag hade fel. De största miljöproblemen är girighet, själviskhet och apati. Och för att göra något åt det behövs inte mer fakta, utan inget mer eller mindre än en kulturell revolution. Och vi forskare vet inte hur man gör det.”
En ”kulturell revolution”! Vem eller vilka kan åstadkomma det om inte vi alla inser att den viktigaste anledningen till att arbeta för hållbar utveckling är att skapa en möjlighet för framtida generationer att leva på en jord som inte är förorenad.
Vi kommer att fortsätta på samma tema efter sommaren och har även fått möjlighet att delta som referens och testgrupp för SPF projektet ”Hållbara Seniorer” finansierat via medel från Allmänna arvsfonden.
Text: Olov Karlsson