Hemliga resan: Trollnäs – Högbo – Kungsgården
Landet runt | SPF Dalarna

Hemliga resan: Trollnäs – Högbo – Kungsgården

SPF Dalarna
Publicerad 2017-08-29

Sista platsen för påstigning för deltagarna i SPF Seniorerna Faluns hemliga resa var Volvo och vi trodde nog alla att idag var det dags att hitta på något söder om Falun. Stämde bra då Reimer rattade bussen söderut, men i rondellen vid Z-krog svängde han runt och vi åkte tillbaka mot Falun. Va nu då?

När vi tog av mot Svärdsjö och då vi efter Svärdsjö kyrka passerade Gammelgården var vi säkra på Ockelbo men plötsligt svängde bussen vid badet till vänster mot Linghed. Ny osäkerhet. Alldeles precis efter svängen låg Trollnäs och här blev det helt plötsligt tidig kaffepaus.Förutom kaffe serverades vi också ett rollspel om Gustav Vasas äventyr i trakten då han undan förföljarna gömde sig i det berömda hölasset. Vi fick lära oss att nedre delen på bakre hoven, där kusken skar hästen för att dölja blod-spåren efter en skadad Gustav Vasa, heter ”kråkan”. Detta blev sedan en symbol för Svärdsjö (Svärdsjökråkor) som så småningom blev till en fågel.Färden gick vidare mot Lumsheden och vi misstänkte nu starkt Sandviken. Men inget stopp här heller utan vi fortsatte mot Ockelbo. Högbo var målet och här blev det lunchbuffé med inte bara svenska rätter utan även libanesiska då man tillfälligt hade besök av en libanesisk kock.

Efter lunchen dök Konsul Göran Frederik Göransson upp i egen hög person och tog oss med på en vandring genom Högbo bruk. Han berättade om brukets tillkomst och utveckling. Göransson experimenterade med stålframställning genom den nya s.k. bessemer-metoden vid Edske masugn. Sedermera flyttades det hela till Sandvikens Jernverk som också grundades av Göransson. Tidigt var den viktigaste produkten borrstål till gruvindustrin. Göransson gestaltades av Elvert Eriksson och guidningen var utomordentligt trevlig.

Efter ett kaffestopp på Berglunds konditori i Kungsgården styrde så Reimer bussen hemåt och vi kunde fylla i de sista kluriga frågorna i frågeformuläret.

Rollspelen, lugn skön busstur, det fina vädret och Gunnar Helgessons berättelser om kända personligheter från platserna vi passerade gjorde resan mycket uppskattad och lärorik.

Klicka här för fler bilder.

Per Börjesson
SPF Dalarna
Publicerad 2017-08-29
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas