Höstlunch med sång och musik
Landet runt | SPF Västmanland

Höstlunch med sång och musik

SPF Västmanland
Publicerad 2018-10-01

SPF Seniorerna Köpingshus har nu ätit den sedvanliga lunchen där restaurangeleverna på Culinaren nu blivit lite vara i kläderna och kunde bjuda på en fin trerättersmeny. Hela stora salen på Folkets hus var fylld av förväntansfulla medlemmar oh där vi gladdes åt att många kom från Köpingsorten och där vi nu är en enda stor förening. Varmt välkomna.
När vi var mätta och nöjda med lunchen vidtog underhållningen som denna gång bestod av att Claes Bertil Ytterberg, biskop emeritus i Västerås stift, berättade om skalden Nils Ferlin, hans liv och hans diktning Programmet ”För jag är ganska mager om bena” inramades av Rönnbystämmorna, en kör från Västerås, som sjungit i mer än fyrtio år och leddes av Jan-Erik Eklund. Solist var Margit Eriksson.
Samtliga vackra texter har Nils Ferlin skrivit och de har tonsatts av flera av våra kända tonsättare, som Lille-Bror Söderlund, Torgny Björk, Lars Gullin o Hjort Anders Olsson.
Nils Ferlin bodde länge i Värmland, landskapet som skapat många av våra mest älskade författare som Esaias Tegner, Gustaf Fröding, Selma Lagerlöf, Göran Tunström och Nils Ferlin. Han stod på den svages sida och stod upp mot överheten. Med präster och tidningsfolk i släkten försökte Ferlin sig på många olika yrken men det var skrivandet I Stockholm återfanns han många gånger på café Cosmopolit där han skrev dagsverser mm som såldes till dagstidningarna för en liten penning. Hans första diktsamling kom ut 1930,”En döddansares visor” Sedan har många diktverk givits ut. Han dog sjuklig, svår reumatism och stroke i oktober 1962, blott 64 år gammal. Claes Bertil Ytterberg avtackades med en vacker ljuskrona i stearin och även kören avtackades.
Därefter fick Inga Hoffstedt och Börje Österberg komma fram och de avtackades med stora applåder blomma och kuvert för sitt fina arbete i resekommittén där nu nya krafter tagit vid. Innan vi alla gick hem nöjda o glada var det lotteridragning där de lotteriansvariga dukat upp ett digert bord med vinster i form av ljus, växter och gott matbröd.

Barbro Broman

SPF Västmanland
Publicerad 2018-10-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas