Karlar, grabbar, kompisar besökte gamla lantmäterihuset i Falun
Landet runt | SPF Dalarna

Karlar, grabbar, kompisar besökte gamla lantmäterihuset i Falun

SPF Dalarna
Publicerad 2017-04-27

Spelar du dataspel? Candy Crush? Eller Minecraft? Om alla ”gubbarna” i KGK-1 inom SPF Seniorerna Falun gör det, det vet jag inte. Men det jag vet är att det händer mycket i Falun som jag inte har en aning om.

Vid föregående träff i KGK (läs här vad KGK är) var vi på besök hos företaget Humana, som har sina kontorslokaler i f d lantmäterihuset vid korsningen av Trotzgatan och Nybrogatan. Då fick vi reda på att i huset huserade en skola för utbildning av dataspelsutvecklare. Det lät så spännande så vi fick Bertil Jäderberg att ordna ett studiebesök hos företaget.

Vi blev mottagna av Magnus Björkman som berättade att utbildningen inom företaget Playground Squad bedrivs som Yrkesteknisk Högskola finansierad med statliga medel, eleverna får studiebidrag frånm CSN. 35 elever får en tvåårig utbildning inom de olika facken, artist (som alltså gör ”bilderna”), programmering (som alltså sysslar med ettor och nollor) och designer, att hitta på ”handlingen”. 86% av eleverna har jobb redan när de lämnar skolan.

Uttagningen av elever sker med hjälp av arbetsprov, som visar vad de kan. Det har alltså ingen betydelse om programmeraren har läst en massa dataprogrammering på universitet eller om han har suttit hemma och pulat och lärt sig själv.

Eftersom utvecklingen är så snabb inom branschen arbetar lärarna bara halvtid med undervisningen, resten av tiden utvecklar de själva – annars skulle de inte hänga med i utvecklingen. Och, som jag förstod det, handlar utbildningen väldigt mycket om grupparbete där man hjälps åt.

Undervisningslokalen, där vi satt, var utrustad med ett stort antal kameror runt väggarna för att kunna spela in ”rörelser” hus de animerade figurerna i spelen. En människa i en speciell dräkt, försedd med ett antal ”punkter” som kamerorna registrerade, gör olika rörelser som ligger till grund för de animerade figurernas rörelser (man kunde faktiskt se samma sak på SVT häromdagen), deras anläggning lär vara en av fyra i Sverige.

Magnus Björkman förklarade också att mycket av den teknik som utvecklats för och används inom dataspel även kommer att utnyttjas i helt andra sammanhang.

Tycker du att detta låter så roligt att du vill söka dit? Klicka här. Klicka här för att se ett smakprov på ett av spelen som förstaårseleverna 2016 har åstadkommit.

Vi fick höra en hel del om dataspelsbranschen i övrigt också. En jämförelse gjordes med det berömda svenska musikundret, där svensk popmusik ”drar in” stora pengar. Men dataspelsbranschen är vida överlägsen i ekonomi. Ja, vi hade ju hört om svenskutvecklade spel som Candy Crush och Minecraft.

Jag frågade hur det kan bli så stora pengar i sammanhanget, Margaretha som spelar Candy Crush köper överhuvudtaget aldrig något (dvs ”extra liv”) i spelet. Svaret var att det är det stora antalet spelare, spelet lär finnas installerat i 30-35% av världens mobiltelefoner. För närvarande ska det (enligt Wikipedia) finnas 166 millioner aktiva spelare. Men det är bara 4% av dessa som överhuvudtaget köper något i spelet, övriga spelar helt gratis. Men dessa 4% köpte under 2016 för 53 millioner dollar i månaden!

Utöver utbildningsföretaget driver Magnus Björkman ett flertal andra företag i huset, där han och hans medarbetare utvecklar  appar. Och har samtidigt renoverat det gamla lantmäterihuset (som var helt nedgånget vid övertagandet) så att Kjell Westling, som i sin egenskap av chef för lantmäteriet i Dalarna hade tjänstreum där, blev helt lyrisk. Han kunde dessutom berätta för de nya invånarna hur huset hade fungerat en gång i tiden, som arkiv för såväl lantmäteriet som för Dalarnas besparingsskogar.

Det var alltså en upplevelse att komma in i detta hus och höra om vad som händer där. Det trodde ingen av oss när vi hade gått förbi på gatan utanför!

Bo Bävertoft

SPF Dalarna
Publicerad 2017-04-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas