Katja of Sweden-utställning på Kulturen i Lund väckte minnen
Landet runt | SPF Skåne

Katja of Sweden-utställning på Kulturen i Lund väckte minnen

SPF Skåne
Publicerad 2020-02-11

Många av deltagarna i SPF Lund Östers besök på Katja of Sweden-utställningen på Kulturen i Lund kände igen de utställda kläderna från 50- och 60-talet. Och konstaterade att de är lika moderna nu som då. Det var en trevlig eftermiddag med många minnen om kläder och skor som burits i unga dar.

Katja föddes 1921 i Ekeby och dog 2017 i Tollarp. Katja skänkte allt hon hade kvar av sin design till Kulturen 2011 och det är denna samling som utställningen är byggd kring. Katja hämtade inspiration från Kulturens rika textilsamling och det gjordes även en film inne på Kulturens område av Rod Geiger, Katjas make.

Den skånska Katja utbildade sig i design och speciellt i mode på Konstfack och Beckmans. Klädmodets utveckling studerade hon i USA som hon fann vara mer modernt än det gamla Europa och alltså inte i Paris som var det vanliga när det gällde mode.

Hon var en skicklig entreprenör som med stor envishet hävdade sina idéer. Hon var många gånger ensam kvinna i en för övrigt mansdominerad värld då det gällde beslutsfunktionerna. Direktörer och ingenjörer fick ge med sig vad gällde Katjas kunnande.

Katja ville skapa kläder som den moderna kvinnan kunde röra sig i. Dessutom skulle det vara lättskött. Tre-T-jersey, tvätta torka ta på, blev det material som hon utvecklade tillsammans med MAB och MYA Malmö. Skor skulle vara sköna och här arbetade Katja tillsammans med Gyllene Gripen och Oscaria.

Som svensk designer var Katja den första som blev inbjuden till Paris stora modevisningar. Den enkla stilen gjorde succé. Stora varuhus i speciellt USA och i Europa hade egna avdelningar för Katjas design. Det var inte endast kläder och skor utan även hemtextil och serviser i porslin.

Katja samarbetade med många textildesigners då det gällde mönsterformgivning. Sven Fristedt, Viola Gråsten, Maija Isola (bl.a. den kända Marimekkoblomman) och Carl-Johan de Geer var några av dem hon arbetade tillsammans med. Anna-modeller i Åhus var också samarbetspartner med Katja.

Efter visningen slog sig deltagarna ner i Kulturens restaurang, där solen flödade in genom de stora fönsterna, för en kopp kaffe/te, en hallonpannacotta med blåbär, mandelkaka med limekräm och en liten chokladkaka.

Utställnngen pågår till den 23 februari.

Text: Eva Lundberg
Bild: Birgitta Danielsson

SPF Skåne
Publicerad 2020-02-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas