KGK på Bovieran
Landet runt | SPF Dalarna

KGK på Bovieran

SPF Dalarna
Publicerad 2018-04-03

KGK-1 inom SPF Seniorerna Falun gjorde den 27 mars ett studiebesök på Bovieran, det sedan ett år inflyttade 55+ boendet här i Falun. (Om du undrar vad KGK är, klicka här).

Konceptet finns numera på tjugo platser i Sverige. Det som är kännetecknande är en U-formad byggkropp (eller tre byggkroppar ställda intill varandra som ett U) och med en stor inglasad gård (”vinterträdgård”) däremellan.

Det var en upplevelse att medan solen sken på snön utanför komma in i vinterträdgården och vandra runt bland alla de tropiska växterna som bananplantor, apelsinträd och citronträd. Såväl apelsinerna som citronerna var ätbara men bananerna var tydligen av en sort som kanske visserligen var ätbara (dvs inte giftiga) men inte goda.

Temperaturen hålls på cirka 20 grader. Själv tyckte jag att det kändes som att vandra runt i en botanisk trädgård i Thailand, särskilt som luftfuktigheten var ganska hög. Runt omkring i trädgården var sittgrupper utplacerade. Det fanns även en flitigt använd boulebana.

Så det kändes verkligen som om man hade semester när man satt eller gick omkring där. Jag frågade om förbrukningen av alkoholhaltiga drycker hade ökat hos de boende sedan de flyttat in. På semestern brukar man ju lätt tycka att ”nu tar vi ett glas vitt vin” eller en drink – men det förnekade våra trevliga kvinnliga guider.

Trädgården sköts av en inhyrd trädgårdsmästare som kommer en gång i veckan och vattnar och sköter om den – det var ”förbjudet” för de boende att ta egna initiativ när det gället trädgården.

De fick också frågan om det bara var ”förmöget folk” som bodde där – men även det förnekades. ”Det räcker om ni tittar på bilarna på parkeringsplatsen här utanför” var svaret.

Det var alltså en trevlig upplevelse att få komma in och uppleva en tropisk trädgård medan snön låg vit utanför. Men om du blir lockad och vill göra ett eget studiebesök – så slå de tankarna ur hågen, de tar inte emot studiebesök. Hur vi hade lyckats har jag inte helt klart för mig men det var uppenbart en engångsföreteelse. Tack för det!

Klicka här för fler bilder.

Bo Bävertoft

SPF Dalarna
Publicerad 2018-04-03
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas