Konstresa genom seklen
Landet runt | SPF Dalarna

Konstresa genom seklen

SPF Dalarna
Publicerad 2019-09-17

SPF Seniorerna Avesta gjorde en dagsutflykt till Stockholm.  Målet var det nyrestaurerade Nationalmuseum som varit stängt för ombyggnad under så många år. Förväntningarna var därför stora. Vi startade i lätt dimma som övergick i sol vid dagens rast vid Ekolskrog. Solen var ”utlovad” av reseledaren. Där dukades upp kaffe och smörgåsar vilket uppskattades av gruppen. Några små priser delades också ut till de duktiga ”fågelskådare” som lyckats bäst med resans frågequiz. Vår chaufför Lena lotsade oss säkert runt Stockholm ända fram till museets ingång.

Därinne möttes vi av två eminenta guider. De berättade inlevelsefullt om flera konstverk och konstnärer från olika århundraden. Vi fick följa med på en tidsresa från 1500-talet till nutiden.  Många kända konstverk fanns att beskåda bl.a. Midvinterblot av Carl Larsson, Karl den XII:es likfärd, Damen med slöjan, Rembrandts självporträtt och Midsommardans av Anders Zorn. Flera kända verk var lite svåra att hitta då de hängde ”undangömt”. Museet hade fått många fler ljusinsläpp samt modern teknologi. Det gav en fin miljö både för konstverken och besökare och alla som arbetar på museet.

Efter guidningen gavs tid till egna strövtåg på museet och också i omgivningarna så vi fick luft och sol. Många av oss återkommer gärna för att se mer av konstskatterna.

Lena Sköld

 

SPF Dalarna
Publicerad 2019-09-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas