Långvandring vid Fredsmilen
Landet runt | SPF Dalarna

Långvandring vid Fredsmilen

SPF Dalarna
Publicerad 2019-11-18

Det samlades 39 pigga vandrare från SPF Seniorerna Falun och tre hundar på Lugnetparkeringen den 12 november, trots 5 cm snö på marken och regnet hängande i luften. Imponerande!

Vandringen startade på den raka vägen genom Rostberg. Sedan kom vi till Gunilla Jonssons gård. Där hade man just rakat träkolet ur milan som hade brunnit i två veckor. Gunnel och hennes make berättade om kolning i allmänhet och liggmilor i synnerhet. Den vanligaste formen av milor är resmilor. En liggmila liknar en virkeshög vid vägen och är väsentligt enklare att bygga, kallas nedsättande för kärring-milor. På gården är det är tradition att göra en mila varje år den här tiden på året, men man räknar med att det här var den sista.

Gunilla berättade också att vintervägen från Hälsingland till marknaderna i Falun och längre söderut gick längs bäcken genom Rostberg. Bl a transporterades renkött den här vägen – det gjordes genom att renarna fick gå själva fram till slakten. Den här vintervägen användes ända fram till 30-talet.

Vandringen fortsatte därefter till platsen för ett röse på Fredsmilen. Sture Elnäs har intresserat sig för Fredsmilen och vandrat runt till alla rösen. Han berättade om historiken runt dessa rösen, som står ca 1 mil från Falu gruva och inom vilka skogen var reserverad för gruvans behov. Röset vid denna plats var inte tillräckligt välbevarat för att vi skulle kunna identifiera det.

Dagens fika togs på en plats med milsvid utsikt, som denna dag var begränsad av lågtflygande moln. Det fanns t.o.m. de som denna dag hade tvårätters fika på menyn, trots en bastant frukost. Hundarna hittade en fontän att dricka vatten ur längs vägen.

Det blev en hel del vandring i obanad terräng denna gång, men terrängen var riktigt lättgången. Deltagarna hade olika typer av skor: stövlar, välsmorda läderkängor och själv hade jag dubbade, nyimpregnerade GoreTex. Det var inga problem med fukten för någon, men mina dubbar fungerade inte alls i snön, så jag gjorde tre ordentliga vurpor i snön.

Som avslutning letade vi på ett ordentligt markerat fredsmilaröse.

Dagens vandring var ca 9 km och tog 3½ timme. Nästa tisdag åker vi till Garpenberg, där Tord Halvarson kommer att guida oss runt.

Klicka här för fler bilder.

Mats Hiertner

Klicka här för att läsa om Fredsmilen.

SPF Dalarna
Publicerad 2019-11-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas