Långvandringen söder Vällan 7 december
Landet runt | SPF Dalarna

Långvandringen söder Vällan 7 december

SPF Dalarna
Publicerad 2016-12-09

Till den här stigkorsningen kom man, när man kom från Stockholm och skulle välja om man ville till Falun eller ”Dalarna” dvs Siljanstrakten. Detta gjorde att munkarna byggde en ”vägkyrka” här. Idag har Aspeboda församling byggt en vacker gudstjänstplats här. I folkmun kallas den för ”Kappelgrund”, även om det stavas Kapell grund.

Hit gick denna veckas vandring för SPF Seniorerna Faluns långvandrare, som startade i Vällgården, mellan Stora och Lilla Vällan. Vi gick längs stranden på Lilla Vällan och sedan söderut mot Stugutjärn. Det gjorde att vi följde vintervägen mellan Falun och Aspeboda. Vi kunde dock inte gå på isen över Stugutjärn, utan vi var tvungna att bli terränggående några hundra meter vid sidan av sjön.
Ingrid Melin berättade att hon under kriget åkt häst och släde denna vinterväg från Falun till Aspeboda på juldagsmorgonen för att fira julotta!
Dessutom passerade vi ett minnesmärke över att Gustav Vasa uträttat sina behov längs vägen där, åtminstone om man får tro Tord Halvarson, som är vandringarnas store allvetare. Han blev dock tillrättavisad av Ingrid, när han påstod att Gustav Vasa inte fick några barn med sin sista 50 år yngre hustru. Karl IX var nämligen deras son. Dessa enorma kunskaper har de tillägnat sig genom SPF historiska studiecirkel under ledning av Jan Axelsson, som tyvärr inte pågår längre.
När vi närmade oss Aspeboda växlade vi över till sommarvägen mellan Falun och Aspeboda. Den var betydligt enklare att vandra, om än det blev ordentligt backigt, innan vi kom fram till Kapell Grund,där vi fikade.
På hemvägen tillbaka till Vällgården tog vi en omväg upp på Stugutjärnsberget till ett nytt hygge med en fantastisk utsikt.
Vid detta tillfälle var vi 20 vandrare, som gick 9 km på 3 timmar och en kvart.
Nästa veckas vandring blir troligen Törnbergs väg mellan Gycksbo och Rogsjön.
Hälsningar
Mats
SPF Dalarna
Publicerad 2016-12-09
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas