Lofoten – en fantastisk naturupplevelse
Landet runt | SPF Dalarna

Lofoten – en fantastisk naturupplevelse

SPF Dalarna
Publicerad 2019-08-29

Lofoten är utsedd till en av världens vackraste platser och vi kan bara hålla med. Vår resa börjar redan i Falun en tidig onsdagsmorgon då 40 SPFare från SPF Seniorerna Falun äntrar bussen som ska ta oss upp till Nordnorge och Lofoten som är målet för denna resa.

Vi passerar Gävle och fortsätter upp efter kusten. Ett stopp för bussfika under förmiddagen och lunch i Sundsvall innan vi når Höga Kustenbron, en hängbro över Ångermanälven, där vi gör ytterligare ett stopp för att beundra den fina utsikten och några passade på att handla lite hantverk i den fina shopen. Vi hinner med ytterligare en bussfika innan vi är framme vid vårt hotell i Umeå. Gemensam middag på hotellet.

En ny dag på väg mot nya upplevelser. Regnet öser ner men i bussen är det torrt. Efter en timmes färd skiner solen igen. Vi gör en avstickare till Gammelstads kyrkstad som är en samling kyrkstugor och kyrkstall utanför Luleå där långväga sockenbor hade sin fasta punkt vid kyrkobesöken. Kyrkstaden består av 408 stugor. Vi gör ett lunchstopp i Boden och en rundtur genom de gamla militärbyggnaderna. Etappmålet för dagen är Gällivare där vi får en hotellmiddag och övernattning.

Idag går färden vidare mot Malmberget. En deprimerande syn där vi ser alla tomma villor, hyreshus, butiker mm. Flyttning av byggnaderna pågår för fullt. Vi som var här för ett år sedan, när vi åkte Inlandsbanan, kan konstatera att det hänt en hel del och den stora gropen växer. Vi åker dock vidare till Jukkasjärvi där vår guide väntar vid Ishotellet. Hotellet anläggs varje vinter vid Torne älvs strand och har tidigare funnits endast säsongs-mässigt och har sedan återvänt till älven. Numera erbjuder hotellet en del med ett året runt-öppethållande med hjälp av kylteknik. Vi avslutar besöket med en lunch. Efter lunchen fortsätter vi till Jukkasjärvi kyrka, med anor från 1600-talet. med de fantastiska altartavlorna skulpterade av Bror Hjort. Vår medresenär Mats Kristoffersson gav oss en inblick i Bror Hjorts liv. Intill kyrkan ligger Nutti Sami Siida där vi fick en guidad rundvandring bland renar och samisk kultur. I kväll väntar middag på vårt hotell i Björkliden och från hotellet har vi utsikt mot Lapporten.

På väg igen, nu mot Norge och Lofoten dit vi väntas komma till lunch. Från bussfönstret ser vi en fantastisk natur med solen som skiner på de snöklädda topparna från en klarblå himmel. Eftermiddagen fri i Svolvaer där vi bor två nätter. Gemensam middag på kvällen.

En dag på Lofoten med guide. Lofoten är en ögrupp norr om polcirkeln. Öarna har ”fast” förbindelse med varandra och fastlandet via ett antal broar och tunnlar. Vi gör naturligtvis lunch- och fikastopp innan vi är åter på hotellet. Hotellet i Svolvaer erbjuder en fantastisk frukost där absolut ingenting saknades, synd bara att man inte är en hamster.

Idag ska vi ut på böljan den blå. Vi tar färjan från Svolvaer över till Skutvik på fastlandet. Färjan tar närmare tre timmar så vi hinner njuta av både det vackra vädret och den fantastiska naturupplevelsen. Vi åker på den ”Blå vägen” vidare mot Tärnaby där vårt hotell är beläget. Blå vägen är en internationell turistväg mellan Mo i Rana i Norge och Pudozj i Ryssland. I Sverige följer den Ume älv och andra vattenleder, därav namnet. Lite överdrivet tycker jag eftersom man inte ser så mycket av det blå vattnet för all skog. Gemensam middag på hotellet i Tärnaby.
Idag tar vi oss mot Sundsvall, vår sista gemensamma middag och övernattning.

Efter ca 320 mil är vi hemma igen efter 8 dagars fin gemenskap och nya upplevelser.

Klicka här för fler bilder.

Ingalill Bergvall

SPF Dalarna
Publicerad 2019-08-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas