Lunchkryssning och Hildasholm
Landet runt | SPF Dalarna

Lunchkryssning och Hildasholm

SPF Dalarna
Publicerad 2018-08-06

Visst låter det trevligt med lunchkryssning på Siljan med m/s Gustav Wasa och besök på Hildasholm? Vi var 42 SPF:are från Falun som tyckte så. Dagen började med en guidad visning på Axel Munthes Hildasholm. Vi delades in i tre grupper som samtidigt under en timma vandrade runt i huset tillsammans med duktiga guider.

Stengården (senare Hildasholm) uppfördes under åren 1910-1911 av läkaren och livmedikus Axel Munthe. Enligt familjetraditionen gav han Stengården i morgongåva till sin engelska hustru Hilda, född Pennington-Mellor. Gården tjänade som sommarhem framförallt åt Hilda och parets två söner Peter och Malcom. Stengården har efter hennes död 1967 fått namnet Hildasholm.

Axel Munthe byggde Stengården men det var Hilda som anlade trädgårdarna med förebilder från England.Trädgårdarna eller snarare trädgårdsrummen som de kallas har namn som Påfågelsträdgården, Enbusketrädgården, Fontänträdgården mfl. och ligger vackert på båda sidor om själva huset. Efter guidningen kunde vi fika och/eller promenera i trädgårdsrummen på egen hand.

Sedan var det dags för lunch. M/S Gustaf Wasa låg vid kajen och väntade på oss och några till. 12.30 lämnade en fullbokad båt Leksand för en tvåtimmars lunchkryssning. I strålande solsken fick vi nu se Hildasholm tillsammans med Sommarland, Hjortnäs brygga och Tällberg mfl platser från sjösidan. Som tur var blev det inte sommarens varmaste dag utan istället ett omväxlande molnigt och soligt väder och därmed en mycket behaglig sjötur.

På hemvägen gjorde vi ett stopp vid Leksands Bröd i Häradsbygden för att handla. Efter en mycket underhållande dag var vi tillbaka i Falun vid femtiden.

Klicka här för fler bilder.

Text o bilder Per Börjesson

SPF Dalarna
Publicerad 2018-08-06
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas